Un puternic seism cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter a lovit luni dimineata centrul Japoniei. Cel putin noua persoane au murit in regiunea Niigata si peste 1 000 au fost ranite, scriu agentiile internationale de presa.

In jurul orei 09:30, ora Romaniei, s-a produs o puternica replica a cutremurului de luni dimineata, cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter.

Victimele au decedat la spitale din regiunea Kashiwazaki, orasul cel mai dur lovit de cutremur, au declarat surse spitalicesti citate de AFP.

Acestea sunt persoane in varsta, de 70-80 de ani.

Peste 300 de imobile au fost complet distruse in regiunile Niigata si Nagano, a anuntat Agentia nipona pentru incendii si dezastre.

Potrivit televiziunii publice NHK, circa 440 de locuitori au fost evacuati. Seismul s-a simtit si la Tokyo. Posturile locale de televiziune au transmis imagini cu case din lemn prabusite, poduri afectate si imense crevase in sol.

In urma seismului a izbucnit un incendiu la centrala nucleara de la Kashiwazaki-Kariwa, transmit agentiile internationale de presa.

Nu exista risc de contaminare radioactiva in urma incendiului izbucnit la un transformator electric al centralei nucleare, a precizat un responsabil nipon. Cele patru reactoare nucleare ale centralei s-au oprit automat in timpul cutremurului a adaugat acesta.

Cutremurul a fost unul dintre cele mai puternice inregistrate in ultimii ani in regiune si a avut loc la ora 01:13 GMT (04:13 ora Romaniei) in Marea Japoniei, in regiunea prefecturii Niigata si la 17 kilometri sub fundul marii.

Agentia meteorologica japoneza a anuntat ca seismul a provocat valuri tsumani de mici dimensiuni si a fost urmat de mai multe replici.

Cutremurul a atins langa Niigata gradul „6 superior” pe scara seismica japoneza care cuprinde sapte grade. Un seism atat de violent este susceptibil sa provoace mari pagube materiale.

Guvernul janonez a creat o celula de criza.