Cele cinci infirmiere bulgare si medicul palestinian, condamnati la inchisoare pe viata pentru infectare intentionata cu HIV a peste 400 de copii libieni, au fost eliberati si au ajuns Sofia, marti dimineata. Ei au petrecut opt ani si jumatate intr-o inchisoare din Libia.

Avionul lor a ajuns pe aeroportul din Sofia la ora 06:45 GMT (09:45, ora Romaniei) unde au fost asteptati de mii de persoane, intre care presedintele si premierul Bulgariei.

Infirmierele si medicul palestinian, care intre timp a primit cetatenia bulgara, au fost gratiati imediat ce au ajuns in Bulgaria, dupa cum declarase un purtator de cuvant al ministerului de Externe de la Sofia, la un post bulgar de televiziune, citat de AFP.

Informatia ca infirmierele sunt in drum spre casa a fost confirmata si de Presedintia franceza.

"Avionul francez va decola din Libia cu destinatia Sofia avand la bord pe sotia presedintelui Frantei, Cecilia Sarkozy, infirmierele si medicul palestinian", se arata intr-un comunicat al Presedintiei Frantei.

Krisiyana Valcheva, Nasya Nenova, Valentina Siropulo, Valya Chervenyashka, Snezhana Dimitrova si medicul Ashraf Al-Hadjudj sunt asteptati sa ajunga pe aeoportul din Sofia la ora 06:45 GMT (09:45, ora Romaniei).

Sotia liderului de la Palatul Elysee, comisarul european pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner si secretarul general al cancelariei prezidentiale franceze, Claude Gueant, erau in Libia de duminica in cadrul eforturilor pentru eliberarea infirmierelor bulgare si a medicului palestinian, anunta Comisia europeana.

Initial fusesera condamnati la moarte in Libia, dar saptamana trecuta pedeapsa a fost comutata in inchisoare pe viata, dand posibilitatea extradarii lor in Bulgaria. Familiile victimelor au primit compensatii de cate un milion de euro.

Infirmierele si medicul palestinian sunt acuzati ca au infectat cu HIV 438 copii din Benghazi, dintre care 56 au murit. Arestati inca din februarie 1999, ei s-au declarat nevinovati, precizand ca marturisirile le-au fost obtinute sub tortura.

Pe tot parcursul procesului, Libia a fost supusa unor imense presiuni internationale ca sa-i elibereze pe cei sase, care au declarat inca de la inceputul scandalului ca sunt nevinovati.

Asteptate cu sufletul la gura

Parintii infirmierelor le asteptau, marti dimineata pe aeroportul din Sofia, sperand ca vor reveni in tara, transmite postul national de radio, citat de AFP.

"Astept, dar nu voi crede ca mama mea se va intoarce decat daca o vad si o ating", a declarat fiul unei dintre infirmiere, Snejana Dimitrova, citat de AFP.