Bulgaria si Belarus au in sfarsit selectioneri dupa o perioada de neclaritati la nivelul bancilor tehnice. Dimitar Penev a fost instalat in functia de antrenor al nationalei de la sud de Dunare, el inlocuindu-l pe Stanimir Stoilov, care a fost interimar la dubla cu Belarus.

In varsta de 62 de ani, Penev revine la conducerea nationalei Bulgariei unde a realizat cele mai mari performante ale slavilor: semifinala Mondialului din 2004 si turneul final al EURO 2006.

El este al treilea antrenor care ajunge la carma Bulgariei in actuala campanie de calificare. Preliminariile au inceput sub conducerea lui Hristo Stoicikov care a demisionat insa in luna aprilie pentru a prelua formatia spaniola Celta Vigo. Pentru dubla cu Belarus din iunie, postul a fost ocupat de antrenorul lui Levski Sofia, Stanimir Stoilov.

Reprezentativa Belarusului va fi pregatita in preliminarii de germanul Bernd Stange, fost selectioner al Republicii Democrate Germane (1983-1988) si Irak (2002-2004). Stange reusise in 2004 calificarea la Jocurile Olimpice, insa a demisionat din cauza lipsei de securitate din tara condusa atunci de Saddam Hussein.

In varsta de 59 de ani, germanul il inlocuieste pe Iuri Puntus, care a demisionat dupa dublul esec in fata Bulgariei.

In clasamentul Grupei G, Bulgaria ocupa locul 2, cu 15 puncte, doua mai putin decat Romania si unul in plus fata de Olanda, dar si un meci mai mult jucat. Iar Belarus se afla pe pozitia a cincea, cu sapte puncte din sapte meciuri.

Romania va intalni Belarus pe 8 septembrie, in deplasare, in timp ce confruntarea tricolorilor cu Bulgaria va avea loc pe 17 noiembrie, tot in deplasare.