Potrivit consultantilor financiari ai Finand, lipsa de transparenta din partea bancilor privind comisioanele percepute, este principala dificultate in compararea produselor de creditare. Aceste comisioane reprezinta un cost foarte serios, care va influenta decizia finala privind alegerea produsului de creditare.

Rata dobanzii, comisionul de acordare si comisionul de rambursare anticipata sunt costurile cele mai usor de aflat, dar pe langa acestea exista alte costuri din categoria comisioanelor, mai putin transparente si astfel mai greu de comparat.

Verificati informatiile

Pentru a nu avea surprize neplacute, este indicat sa verificati informatiile prezentate de functionarul bancar cu informatiile disponibile din alte surse, cum ar fi site-ul bancii sau site-urile brokerilor de credite.

Inainte de semnarea contractului de credit, trebuie sa analizati costurile din categoria comisioanelor percepute de diferite banci si sa aflati valoarea acestora precum si modul de calcul. Numarul si valoarea acestora depind de fiecare banca si de tipul de credite solicitat. Un alt cost suplimentar lipsit de transparenta, este costul cu asigurarile obligatorii solicitate de banci.

Pe langa asigurarea de viata si a imobilului a caror costuri sunt destul de greu de aflat, bancile solicita o asigurare de credit care se plateste la acordare pe intreaga perioada sau se achita lunar la creditul initial.

Integral in Curentul