Aproximativ 380 000 oameni sunt asteptati anul acesta la Sziget Festival in Budapesta. Portile festivalului se deschid pe 7 august, insa marile concerte incep miercuri 8 august.

Daca va tenteaza unul dintre cele mai mari festivaluri culturale din Europa, pana sa ajungeti pe insula si sa va luati programul acestuia aflati ca marea supriza a primei seri va fi Manu Chao, care anul trecut la Paris au cantat in fata a 80.000 oameni. Deasemenea nu sunt de ratat nici UNKLE si Yonderboi la scena Wan2, imediat dupa Manu Chao.

In cea de a doua zi, dupa va veti mai fi acomodat cu atmosfera de pe insula Obudai, printre carnatii extraordinari, niscaiva delicios porc afumat si cisternele de bere, va puteti delecta cu Besh O Drom, o trupa ungureasca care combina muzica traditionala cu mix-uri, beat-uri si scratch-uri. Acestia pot fi vazuti la scena de World Music, a doua ca marime de pe insula.

La aceeasi scena seara, la 21.30, aveti parte de inconfundabila voce de la Capul Verde, Cesaria Evora.

Din nefericire, in acelasi timp, la Main Stage, Chemical Brothers vor avea un mega-show multimedia mai putin domestic, firesc ambalat pe beat-urile inconfundabile. Nu sunt de ratat nici The Good, The Bad & The Queen, noul proiect al lui Damon Albarn, “parintele” altor doua celebre proiecte, Blur si Gorillaz. 19.45 la Main Stage.

Clipul oficial al festivalului:

Pentru rockeri, Max Cavalera da in corzi alaturi de colegii de la Soulfly la Hammer World Stage.

Si neaparat trebuie sa vedeti, la ora 23.00, la Arany Aszok Stage, Anima Sound System, cea mai prolifica trupa ungureasca electro.

Sambata revoltatilor

Weekendul incepe cum nu se poate mai bine cu gypsy-punkerii Gogol Bordello, cu atat mai interesanti acum, dupa ce au cantat la Live Earth impreuna cu Madonna. Si daca-l vedeti pe Eugene Hutz, front-man-ul Gogol Bordello, intrebati-l daca pentru a canta cu diva blonda chiar s-a intalnit cu diavolul la vreo rascruce de drumuri.

[c:1:s]Din ciclul “daca doriti sa revedeti”, tot la Main Stage avem Pink la 19.45, in deschidere la Madness. La aceeasi ora cu Pink, la World Music Stage n-ar strica nimanui un show verde de Jamaica cu batranii Skatalites pentru o adevarata lectie de reggae care ar merge predata in scoli.

Daca aveti antipatii vis-a-vis de George Bush, nu ratati nicicum show-ul Skinny Puppy la World Music Stage, cu incepere de la 21.30. Apoi puteti sa va puneti serios in miscare la Party Arena unde mixeaza Goldie.

Sambata este ziua pentru care foarte multi si-au cumparat bilete deja la Sziget Festival. Head-line-ul zilei sunt cavalerii in negru, industrialii Nine Inch Nails. Va fi un show pe care nu o sa-l uitati usor.

In aceeasi zi cu siguranta veti auzi si deja celebra piesa “ Born To Be Wild” in varianta Fanfare Ciocarlia la World Music Stage si, pentru cine a fost incantat de Hooverphonic la Bucuresti, ii aveti si la Budapesta la ora 23.00 la Wan2 Stage.

Duminica molcoma

Dincolo de nenumaratele concerte, dincolo de afacerea care este acest festival, cel mai frumos lucru care se poate intampla pe insula dintre Buda si Pesta sunt prieteniile pe care le puteti lega acolo. Nemtii sunt printre cei mai simpatici si sociabili, urmati indeaproape de englezi si nordici si, pentru cine poate, unguroicele cu nuri incantatori.

Strada principala care duce la Main Stage poarta numele de strada natiunilor. Aceasta are pe stanga si pe dreapta drapelele tarilor tuturor vizitatorilor. O sa fiti surprinsi sa vedeti si steagurile Australiei sau al Republicii Costa Rica.

Faithless vor incheia seara de duminica la cea mai mare scena a festivalului. Pana atunci, insa, britanicii Razorlight sunt o sugestie demna de luat si seama, la fel si cantareata cheala Sinead O’Conner. Islamismul, iudaismul, crestinismul si rastafarismul vor fi religii unite in acorduri afro-reggae de Alpha Blondy, la World Music la 19.45.

Lunea romanilor

Luni este ziua in care ai sansa sa cunosti mai multi romani, asta pentru ca la scena metalistilor isi vor scutura cositele Altar, iar seara la ora 23.00, taraful Virtuozii Valahi din Chitila vor arata lumii ce inseamna muzica lautareasca romaneasca. Show-ul are loc la Roma Tent la ora 23.00.

Evenimentul muzical al zilei va fi cu siguranta show-ul americanilor Tool la Main Stage. In deschiderea “ermeticilor” californieni vom avea Tankcsapda, “irisii” ungurilor, care insa suna a MotorHead. Muzical insa, noaptea rock’n’roll nu se termina aici, caci la Hammer World Stage sunt de vazut Napalm Death.

O recomandare a aceleiasi zile ar fi britanicii-columbieni SideStepper, un latino-drum’n’bass pentru o zi perfecta de chill, care sa ne incarce bateriile pentru lautari si heavy metal.

Socul de final

Marti 14 august este ultima zi a festivalului. Este incredibil de placut ce se intampla dupa ultima cantare la Main Stage in fiecare an. Senzatia ca, ceva ,care a placut la maxim tuturor, se va termina in dimineata urmatoare face din oameni niste party animals unde lumea canta si danseaza pe mese, sub mese si, in general, pe unde apuca. Cine nu a reusit sa iubeasca pana atunci, o va face acum. Cine nu a apucat s-o faca lata, acum are ocazia.

Vom avea un show rock’n’roll cu Julliette [Lewis] & The Licks, pentru cei care am iubit Soundgarden sau Audioslave, acum il vom avea pe scena pe Chris Cornell si cantarile la cea mai mare scena se vor incheia magistral cu americanii care canta brit-pop impecabil, The Killers.