Ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely a declarat ca banii alocati de UE in avans au ajuns deja in Romania, iar Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a confirmat aceasta informatie. Este vorba despre un procent de 2% din sumele prevazute, pe anul 2007, pentru cele cinci Programe Operationale deja aprobate.

Ioana Stefanescu, expert in cadrul MEF a explicat pentru “euROfonduri” ca banii vor fi pusi la dispozitia autoritatilor de management in momentul in care ele vor incepe sa incheie contracte si vor avea nevoie de aceste fonduri.

Laszlo Borbely a mai declarat ca 27 de proiecte de infrastructura regionala vor fi finalizate si vor putea fi lansate imediat dupa reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional (POR), din 16 august. Tot pentru Axa 2 a POR sunt elaborate 50 de studii de fezabilitate.

In cadrul Axei 4 „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” sunt in pregatire 14 proiecte, din care sunt finalizate 11 studii de fezabilitate. Valoarea totala a proiectelor se ridica la circa 115 milioane euro.

Pentru Axa 5 „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului” Ministerul transmite ca sunt pregatite 29 de proiecte. Dintre acestea sunt finalizate 19 studii de fezabilitate si 3 proiecte tehnice. Valoarea totala a proiectelor, in acest moment se ridica la peste 248 milioane euro.