Sezonul turistic estival se arata favorabil pentru operatorii din statiuni, chiar daca, la inceputul sezonului, perspectivele nu erau favorabile.

“In perioada iulie-august, in timpul saptamanii s-a inregistrat o crestere de 80% a numarului de turisti care au venit pe litoral, in weekend fiind chiar o crestere de 110%”, a declarat ministrul pentru Turism, Ovidiu Silaghi.

Conform ministrului, cresterea de zece procente peste limita superioara este data de cele aproximativ 20.000 de locuri de cazare nedeclarate.

In primul semestru al acestui an, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au fost de 2,9 milioane de turisti, in crestere cu 14,9% fata de perioada similara a anului trecut. Turistii romani au reprezentat 76,9% din total, in timp ce turistii straini, restul de 23,1% din numarul total de sosiri, ponderile fiind aproximativ egale cu cele inregistrate in perioada similara din 2006.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primul semestru al acestui an de trei milioane de turisti, in crestere cu 18,2% fata de perioada similara a anului trecut. Cea mai mare parte a turistilor straini provine din tari europene, ponderea fiind de 93,8%, din Uniunea Europeana fiind inregistrati 59,1% din numarul total.

Silaghi a mai precizat ca a cerut Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) privatizarea tuturor complexurilor turistice de pe litoral, aducand exemplul complexului Belvedere din statiunea Cap Aurora.

“Starea acelui complex este deplorabila si strica imaginea celorlalte entitati din zona. Conform AVAS, exista operatori care doresc sa investeasca in acel complex pentru a-l transforma intr-o structura all-inclusive”, a mai spus Silaghi. Conform ministrului, principala problema cu care se confrunta operatorii din turism este lipsa personalului calificat.

integral in Bussines Standard