Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca vizita sa in judetele Harghita si Covasna a fost facuta in calitate de sef al statului. "As vrea sa fie clar si pentru analisti si pentru populatie ca m-am aflat, timp de opt zile, in Covasna si Harghita, in calitate de sef al statului', a subliniat Basescu, adaugand ca nu a cerut protocol, pentru ca a vrut sa vada realitatile din cele doua judete.

Seful statului considera ca formatiunile politice maghiare, Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Uniunea Civica Maghiara, se lupta pentru obtinerea dominatiei pe plan local.

"Interesele lor nu sunt legate de alegerile legislative, ci de alegerile locale. Aici este batalia pentru infiintarea unui nou partid, nevoia de a-si imparti puterea pe plan local, intr-un teritoriu pe care l-au considerat mereu ca fiind doar al lor", a spus Basescu.

Totodata, el a acuzat UDMR ca are un comportament feudal in judetele Harghita si Covasna, ca nimic ce nu este UDMR nu are drept de existenta.

Seful statului a adaugat ca ultima moda la angajarea in administratia publica este obligativitatea cunoasterii limbii maghiare.

"Inteleg si aprob necesitatea ca cei care sunt in contact cu publicul sa cunoasca limba maghiara, dar nu si ceilalti. Acestia din urma sunt oameni discriminati de catre administratiile controlate de UDMR", a afirmat Basescu.

Presedintele a spus ca, la fel cum este corect ca maghiarii sa reclame procentul de nevorbitori de maghiara din Politie, ar fi corect ca aceia care nu vorbesc maghiara, dar doresc sa se angajeze in administratie, in posturi care nu implica o relatie directa cu publicul, sa o poata face.

Traian Basescu a reluat ideea potrivit careia copiii care provin din familii maghiare ar trebui sa invete in clasele primare limba romana dupa metodologia de studiere a unei limbi straine.

El a spus ca acesti copii invata limba romana dupa manuale care sunt asemenatoare cu cele dupa care invata romanii, ceea ce reprezinta un mare handicap pentru elevii care provin din familii maghiare.