Premierul Calin Popescu Tariceanu a chemat joi liderii partidelor parlamentare la o reunine consultativa pe tema datei euroalegerior, dupa ce PD si PSD au cerut Guvernului sa grabeasca organizarea scrutinului pentru Parlamentul European (PE). Intilnirea va avea loc luni, 20 august. Tot joi, PLD si-a definitivat lista candidatilor la PE, cap de lista fiind Theodor Stolojan.

Si tot joi, presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ca partidul sau nu isi va trimite reprezentanti la intalnirea de luni.

"PD nu va participa la niciun simulacru de reuniune pentru stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European.

Am mai luat parte o data la o astfel de intalnire, impreuna cu toate partidele politice, iar dupa ce data a fost stabilita inclusiv prin hotarare de guvern, Calin Popescu Tariceanu si-a permis sa ignore acest lucru si sa decida de unul singur amanarea alegerilor", se arata intr-un comunicat de presa al democratilor.

La reuniunea de la Bran, PSD s-a decis si a avansat o data pentru euro-alegeri: 9 decembrie. Pana atunci, Mircea Geoana se declara convins ca alegerile pentru PE vor avea loc in primele doua saptamani din luna noiembrie.

Initial, Guvernul stabilise data de 13 mai, insa premierul Tariceanu a decis la jumatatea lunii martie amanarea euroalegerilor, invocand climatul politic tensionat. PSD tocmai demarase actiunea de suspendare a presedintelui.

In schimb, Traian Basescu si liderii PD, care aveau sa treaca in opozitie dupa doua saptamani, i-au reprosat premierului ca amana scrutinul pentru Parlamentul European deoarce se teme ca PNL va obtine un scor slab.

Ministrii Vasile Blaga si Monica Macovei refuzasera sa semneze ordonanta Guvernului pe motiv ca Romania trebuie sa dea dovada de seriozitate in respectarea angajamentelor fata de Uniunea Europeana. Ministrul Justitiei de la acea data, Macovei, a pus in discutie chiar legalitatea ordonantei, pe motiv ca nu are toate avizele necesare.

Pedistii au reluat tema acum zece zile, cand au somat Guvernul sa anunte cat mai repede o data ferma. Adrian Videanu afirmase chiar ca sunt voci potrivit carora Guvernul ar incerca sa amane din nou alegerile, cu acordul oficialilor de la Bruxelles, astfel incat ele sa se suprapuna cu alegerile locale din 2008.

Chestiune cam greu de realizat, deoarece, potrivit propriilor angajamente, Romania trebuie sa-si desemneze reprezentantii in legislativul comunitar cel tarziu la 31 decembrie 2007. Potrivit legii, data alegerilor se stabileste cu 90 de zile inainte.

Liderii PD afirmasera insa ca scrutinul ar putea avea loc si mai repede, adica la 62 de zile de la anuntarea datei, si nu dupa trei luni cum spune legea, pe motiv ca procesul electoral a fost doar intrerupt asa ca el nu trebuie luat de la capat.

Pedistii anuntasera la randul lor ca ar prefera ca euroalegerile sa aiba loc la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie.

In afara de PD, care are un scor bun in sondaje, nici PNL nici PSD n-au motive sa grabeasca euroalegerile, pe fondul scaderii popularitatii celor doua partide. La randul lor, cei de la UDMR au o problema nerezolvata cu episcopul Laszlo Tokes, a carui candidatura ca independent pune in pericol accesul UDMR in Parlamentul European.

Si UDMR si-a stabilit o lista de candidaturi, prima pozitie fiind ocupata de Zsolt Nagy, cercetat penal in asa numitul dosar de “spionaj si tradare”.

Practic, Guvernul ar avea la dispozitie cel mult doua luni pentru a se decide cand va chema alegatorii la urne pentru a allege cei 35 de europarlamentari care vor reprezenta Romania la Bruxelles. Bulgaria a organizat deja alegerile pentru Parlamentul European in luna mai.