"Prin griparea pietelor externe de credit, se poate ajunge la o incetinire a activitatii economice in Uniunea Europeana, fapt care se va rasfrange si asupra exporturilor romanesti", spune profesorul Daniel Daianu.

Aceasta mai ales in conditiile in care aproape doua treimi din exporturile Romaniei sunt directionate catre spatiul comunitar.

Americanii-s de vina!

Toti analistii sustin la unison ca principala cauza a modificarii din ultima perioada a cursului de schimb, prin deprecierea cu 4,58% a cotatiei leului, consta in criza pietelor financiare din Statele Unite si din Europa Occidentala.

Intr-o prima faza, efectele s-au facut simtite la nivelul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), apoi asupra valorii titlurilor fondurilor mutuale si, intr-un final, asupra leului. "Marile fonduri n-au mai avut lichiditati si si-au lichidat pozitiile in economiile emergente, inclusiv in Romania", explica profesorul Daianu.

De aceeasi parere este si analistul economic Aurelian Dochia, de la BRD Corporate Finance, care spune ca investitorii au acum o alta perceptie asupra riscurilor si "ies" din activele romanesti, ca si din cele ale celorlalte tari emergente.

Ca leul s-a depreciat mai mult decat celelalte monede din regiune, cum ar fi zlotul polonez, este explicat de Florian Catu, analist la ING, prin prisma faptului ca in Romania economia este mai vulnerabila.

si Liviu Voinea, de la Grupul pentru Economie Aplicata (GEA), spune ca deprecierea nu are legatura, deocamdata, cu fundamentele economice, asa cum nu a avut nici aprecierea anterioara.

"Criza externa i-a determinat pe investitorii speculativi sa se retraga din pietele emergente", spune Voinea.

Razbunarea deficitului

El este insa de parere ca si fundamentele economice, indeobste adancirea deficitului de cont curent, nu vor intarzia sa-si spuna cuvantul. Potrivit lui Voinea, in lunile urmatoare vom asista la o noua depreciere, de aceasta data cauzata de problemele economiei romanesti.

La acestea s-a referit si profesorul Daianu, care a avertizat asupra pericolului deficitelor externe si al cresterilor salariale cu mult peste plusul de productivitate.

Daniel Daianu sustine ca in perioada urmatoare vom asista la noi deprecieri ale cursului monedei nationale. "Pana spre sfarsitul anului nu ne putem astepta la o revenire pe trend ascendent a leului.

Va continua deprecierea usoara a monedei, evident cu mici corectii", spune, la randul lui, Aurelian Dochia. El a adaugat ca la finele lunii decembrie cotatia ar putea depasi 3,3 lei pentru un euro.

Integral in Romania libera