Cine pleaca in vacanta in locuri exotice precum India, China, Japonia sau Canada poate vizita si altceva in afara de obiectivele turistice arhicunoscute. Se poate relaxa, de exemplu, cu un pahar de vin rece, la una dintre podgoriile de aici. Publicatia britanica The Guardian a realizat o harta a celor mai ciudate locuri din lume, unde te astepti cel mai putin sa se faca vin.

1. Marele zid chinezesc

Daca ajungeti in China, faceti-va timp si vizitati vinaria de langa Mareze zid. Aici puteti degusta cateva vinuri surprinzator de bune, facute din struguri numiti “Gernitsch”, care au fost adusi din Europa si nu mai exista nicaieri in China. In aceasta tara se planteaza anual 100 de ha de vita de vie.

In ritmul acesta, expertii in domeniu apreciaza ca, in 5 ani, avem toate sansele sa cumparam si sa bem vin chinezesc.

2. Nagano, Japonia

Desi Japonia nu este cunoscuta pentru vinurile sale, exista totusi o regiune numita Nagano, renumita pentru fabricile sale de vin. Se afla la o ora de mers cu trenul de la Tokio. In podgoriile de aici, strugurii de masa cresc in mici saci de hartie, ca sa fie feriti de insecte.

In aceasta regiune se gasesc soiurile “Mercian”, din care se face Merlot si Chardonnay, si “Grace Vineyard”, din care se scoate vinul traditional japonez “Kochu”.

3. Long Island, New York, USA

Daca sunteti in zona, merita sa treceti sa vedeti podgorii ca Palmer, Bedell, Gristina si Lenz. Toate produc vinuri de calitate superioara care, de cele mai multe ori, sunt mult mai bune decat cele din California, carora li se face o reclama exagerata.

4. Niagara, Canada

Este o moda acum sa iti petreci luna de miere la Niagara. Lasati la o parte jacuzzi-urile in forma de inimioara si vizitati ceva mai interesant. Potgoriile Peller Estate si Cave Springs. Aici se bea cel mai dulce vin, facut din struguri inghetati pe vita de vie.

5. Paris, Franta

Si la Paris se face vin. Cele mai importante locuri sunt Clos Montmartre si Clos Morillon. In fiecare an, in lunile septembrie si octombrie, aici se sarbatoreste ziua recoltei. Din pacate, vinul nu este nemaipomenit.

6. Beverly Hills, California, USA

In inima Los Angeles-ului, este o vinarie si o podgorie numita Moraga. Aceasta a fost construita pe locul unde candva trona casa unor milionari.

7. Muntele Athos, Grecia

Din pacate vinaria de aici poate fi vizitata numai de barbati. Podgoria are mai putin de 80 de hectare si a fost cultivata de cei care fac renumitele vinuri Tsantali.

8. Bozcaada, Turcia

Cei care isi petrec vacanta in Turcia au inceput sa descopere aici o gramada de vinuri bune. O fabrica de vinuri care trebuie vizitata este Corvus, din Bozcaada, o insula unde se face vin de 3.000 de ani.

9. Georgia

Cine vrea sa vada cum a inceput sa se faca vinul, sa mearga in Georgia. Exista locuri unde vinul este tinut in amfore vechi, uriase, asa cum obisnuiau romanii.

10. India

Daca pleci din Mumbai cu trenul, in 3 ore ajungi la Nasik, inima industriei indiene de vinuri. O fabrica de vinuri care merita vizitata este cea de la Sula, unde va puteti relaxa cu un pahar de Sauvignon Blanc indian, in timp ce priviti podgoria, sau la Renaissance, o alta vinarie importanta, pe placul celor care practica yoga.