Stuf-ul, asa cum ii zice toata lumea, este acum cel mai apreciat festival romanesc de rock. Muzica multa, curatenia si sonorizarea la care au lucrat din greu multi oameni a ridicat mult evenimentul, la a cincea editie a sa. Organizatorii au dublat numarul de ore de cantari, dar au adus si mai multe trupe.

  • Galerie foto Stufstock 2007


  • S-a ascultat muzica rock, jazz, electro, basi puternici, voci tari, indie rock (o data la Soni), s-a mancat bine si s-a baut pe masura. Printre performerii cantarilor - Phoenix, Kumm sau mult-asteptatii Dandy Warhols.

    Ce-a fost la Stuf

    Stufstockul din acest an, organizat in perimetrul Marina Park, a avut doua scene mari, lipite una de alta, la care s-a cantat in fiecare seara fara timpi morti. Incheia o trupa si pornea alta. Usoara senzatie de maraton, dar daca tot nu aveai ce altceva sa faci in afara de ascultat muzica, mancat si baut, ideea organizatorilor s-a dovedit excelenta.

    Cradle of Filth din Marea Britanie si Dandy Warhols au tinut capul de afis, dar nici nu s-au apropiat ca spectacol de forta pe care au putut sa o aiba moldovenii de la Zdob si Zdub sau de succesul batranilor rockului mioritic - Phoenix.

    „Or fi ei batrani, dar calitatea nu moare. Au dat clasa, ce sa mai”, spune Vlad Ionescu, un rocker politehnist de 22 de ani. „N-as fi crezut ca pot canta inca atat de bine. Restul trupelor ar face bine sa ia lectii de la batrani”, se entuziasmeaza si Anca Popa, si ea nascuta cam pe vremea cand Phoenix fugea in Germania in boxe.

    Cat despre Dandy Warhols, americanii asteptati ca painea calda nu au reusit sa salte prea tare publicul. „A fost ok, dar nu s-a creat conexiunea cu publicul. Poate ca nici nu stiau asa multi despre ei”, recunoaste Cristi Ghita.

    Au fost insa si trupe care au dezamagit de-a dreptul. „Batranii” de la Zob, care copiaza Greenday pana la cravate, nu s-au ridicat la asteptarile publicului. Iar despre glumele microbistului Vlase, care tine microfonul Zob, se poate spune ca, in cel mai fericit caz, i-au lasat reci pe spectatori.

    Dar bine ca imediat dupa ei a intrat pe scena Alternosfera. Cu toate ca basarabenii alternativisti nu stiu sa comunice prea bine cu publicul, reusesc sa patrunda puternic in urechile tuturor si sa miste audienta la propriu.

    La fel au facut Luna Amara si Kumm. Prestatii fara cusur, aplaudate din greu de rockerii care-i cunosc de ani buni.

    Si cateva cuvinte despre „o anomalie stufstock”, anomalie pentru care organizatorii au primit felicitari de la toata lumea. La vreo 50 de metri de Ovidiu - asa cum toata lumea numeste terasa Stuf - aproape de valurile marii, in fiecare dimineata de la 4.00 la 6.00 s-a pus muzica electronica. Nimeni nu a facut scandal, desi era vorba de un fesival rock. Mai mult, sute de rockeri pletosi au gustat din plin acordurile house.

    DJ Marika, Blanoz, Electro Griot si cine mai erau la platane au mixat cu spatele la rasarit si cu fata la public. Asa se face ca in 2007, la Vama Veche s-a putut dansa „drumandbass” chiar pe plaja si chiar la rasarit.

    Si mai merita pomenit faptul ca bluesul si jazzul din ultima seara au incheiat fericit evenimentul rock. La fel ca si gratarele din perimetrul Marina Park - acolo unde s-au tinut cantarile. Berea a fost ieftina dar Tuborg si Coca Cola care a adus racoritoare la festival nu a abuzat de buzunarele participantilor la concerte.

    Ce asteptam pentru Stufstock 2008? Asteptam sa mai vina The Amsterdams sa cante pe o scena mai mare, fiindca la Soni locul a fost pur si simplu neincapator pentru fanii lor.

    O suta de voluntari au curatat locul

    Organizarea editiei de anul acesta s-a ridicat la un nivel excelent, mai ales multumita celor peste o suta de voluntari care au curatat terenul luna dupa fiecare noapte de concert. Scandalurile si manifestarile lipsite de civilizatie au lipsit aproape cu desavarsire.

    Asa ca, in acest an, carcotasii care spuneau ca festivalul produce gunoaie si distruge Vama nu prea au mai avut „obiectul muncii”.

    Ce a lipsit la Stufstock? Poate faptul ca un festival inseamna mai mult decat muzica. E clar ca Stufstockul a fost si probabil va ramane o vreme festival rock, dar experienta de prin vecini arata ca un festival nu inseamna numai muzica.

    Daca ne uitam peste gard, la vecinii maghiari, la Sziget-ul de pe insula Obudai, acolo se danseaza, se canta se sare cu coarda, se gusta din mancarurile lumii se fac spectacole de film si mai ales se produc si bani. Iar vizitatorii vin din toate colturile lumii.

    Tot la vecinii cu Szighetul ar mai fi de vazut un aspect. In loc de jandarmi (in numar mare, mobilizati ca la o parada gay) ungurii au platit niste bodyguarzi mai degraba sfatosi si amabili decat cu chipiu si sprancene incruntate.

    Cum a inceput Stufstock-ul

    Povestea festivalului a inceput in 2003, cand un grup de rockeri din marile orase ale tarii (in special bucuresteni), care s-au autoproclamat vamaioti, suparati de faptul ca satul de la granita cu Bulgaria se umple de chioscuri, manele si kitsch, s-au gandit sa lupte impotriva schimbarii cu un festival. Mesajul de inceput a fost „Salvati Vama Veche!”

    Si asa a inceput povestea rock and roll. La prima editie, cele mai importante trupe romanesti si cei mai in voga artisti romani de pe scena rock- folk au incantat cele cateva mii de persoane care au mers cu trenul mai multe ore sa salveze Vama de manele. Si pentru ca prima editie a fost un succes, organizatorii au continuat. Au continuat sa munceasca la brand.

    Si asa au trecut 5 ani de Vama Veche: cate un sezon de lupta antimanele si antiurbanizare care se inchidea cu un festival de rock.

    Au fost voci pro-Stufstock - ce muzica frumoasa rock, ce atmosfera, ce baruri frumoase, iata ca poti sa faci plaja go l- au fost si voci contra care spuneau insa ca un festival va aduce iadul pe nisipul de la Vama Veche.

    Gunoaiele de dupa distractie au fost principalul punct slab al evenimentului organizat de Asociatia pentru conservarea ariilor protejate bio-cultural (APCAPBC). Aceasta insa numai in primii ani. Si de inca o problema s-au mai plans faniii festivalului: ca de anul trecut organizatorii au inceput sa le ceara bani pe intrare.

    Dar indata ce plata unui bilet a intrat in cultura fanilor de muzica rock de la Vama Veche, lucrurile au inceput sa mearga din ce in ce mai bine.