Un raport intern al Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite il acuza pe fostul director al CIA, George Tenet, ca nu a luat suficiente masuri pentru a preveni atentatele de la 11 septembrie 2001, cu toate ca stia de pericolul retelei teroriste al-Qaida, scrie The New York Times in editia electronica de miercuri.

Raportul il acuza pe Tenet ca nu a avut niciun plan strategic de combatere a retelei teroriste. In plus, el si adjunctii sai ar fi refuzat sa coopereze pe deplin cu o alta agentie pentru securitate nationala putand astfel preveni evenimentele sangeroase dn 2001, soldate cu aproape 3 000 de morti.

“Agentia si angajatii sai nu si-au indeplinit atributiile intr-o maniera satisfacatoare", mai scrie raportul.

Fostul director al CIA a catalogat raportul drept “absolut gresit” si a explicat ca el a implementat un plan foarte elaborat pentru lupta impotriva terorismului si ca acesta era datat cu mult inainte de 11 septembrie 2001.

"Inainte de atacurile de la 11 septembrie 2001 nicio alta agentie nu a actionat mai bine decat CIA impotriva al-Qaida”, se arata intr-o declaratie de presa a lui Tenet, citata de presa internationala.

Documentul incriminator a fost realizat in iunie 2005, dar a fost pana acum clasificat. Congresul american a decis ca textul sa fie facut public.

Tenet care s-a bucurat de un sprijin puternic din partea presedintelui american George W Bush, a demisionat in 2004 de la conducerea CIA, dupa 7 ani, invocand “motive personale”.