Grupul statuar al regelui Matei Corvin din Cluj, monument protejat de UNESCO, va fi restaurat cu sprijinul financiar al statului maghiar. Valoarea totala a lucrarilor se va ridica la cca. 400.000 de euro. Anuntul a fost facut de secretarul de stat din Ministerul Ungar al Culturii si Educatiei, Martha Schneider.

Secretarul ungar s-a intalnit la Cluj cu primarul Emil Boc, cu care a ajuns la o serie de intelegeri.

Deocamdata, municipalitatea clujeana a desemnat firma care se va ocupa de expertiza tehnica. Primaria a alocat pentru efectuarea studiului tehnic 120.000 de lei. Potrivit caietului de sarcini expertiza de specialitate trebuie inchiata in 120 de zile astfel incat licitatia pentru lucrarile de restaurare sa poata fi demarata in ianuarie 2008.

Municipalitatea a solicitat firmei care va afectua expertiza tehnica sa prevada in studiu ca piatra pentru soclu sa provina din cariera orginala. De asemenea executantul lucrarii va trebui sa ataseze elementele desprinse de-a lungul timpului din grupul statuar.

Grupul statuar Matei Corvin (Foto: HotNews.ro)

“Noi am cerut ca soclul sa fie refacut in intregime cu aceiasi piatra din care a fost construit initial si sa fie atasate toate piesele care s-au desprins din statuie si care se afla acum la Muzeul de Istorie a Transilvaniei”, a declarat viceprimarul Clujului, Boros Janos.

El a adaugat ca lucrarile se vor efectua “in situ”, adica nu se va deplasa grupul statuar, referirea vizand indepartarea oricaror suspiciuni in ceea ce priveste relocarea operei de arta - o mai veche preocupare a tuturor nationalistilor mai mult sau mai putin clujeni.

Pentru lucrarile de restaurare Primaria Cluj va aloca o parte din bani, o alta parte urmand sa vina de la Guvernul Ungariei. “Noi avem un accord de principiu cu statul maghiar inca din 2006, iar doamna secratar de stat Martha Schneider ne-a asigurat de tot sprijinul Ungariei pentru refacerea acestei obiectiv.

Dupa ce se va finaliza studiul tehnic vom sti cat vor costa lucrarile de restaurare”, a afirmat Boros Janos .

Anul 2008 - anul “Matei Corvin”

In 2008, Matei Corvin va fi celebrat in Ungaria in cadrul Anului Renascentist. La Cluj, potrivit acordului intre Primarie si Guvernul maghiar, urmeaza ca in 2008 sa fie amenajata o expozitie permanenta, chiar in casa natala a regelui, o cladire in stil gotic din secolul al XV-lea, fiind la ora actuala cea mai veche cladire laica din Cluj .

“Cred ca prin realizarea acestor obiective, si Romania, dar si Ungaria, vor avea de castigat atit din punct de vedere cultural, cat si turistic, a sustinut secretarul de stat din Ministerul Ungar al Culturii si Educatiei”, Martha Schneider.

Martha Schneider (Foto: HotNews.ro)

Doamna Schneider a adaugat ca merita ca imaginea regelui Matei Corvin sa fie folosit pentru relansarea turismului cultural. De altfel, anul 2010, Capitala culturala a Europei va fi orasul ungar Pecs, cu care Clujul este infratit. Emil Boc si Martha Schneider au discutat si o serie de probleme preliminare privind participarea cliujenilor la actiunile culturale ce se vor desfasura la Pecs.

Grupul statuar Matei Corvin reprezinta emblema de noblete a Clujului si a fost realizat de sculptorul Fadrusz Janos, fiind dezvelit in 1902, dupa ce, in 1900, castigase marele premiu la Expozitia Mondiala de la Paris. Grupul statuar a fost finantat prin subscriptii publice. Sculptorul a devenit cetatean de onoare al Clujului in anul dezvelirii statuii.

Monumentul cuprinde o statuie ecvestra a regelui Matei Corvin, in fata caruia sunt plasati Pavel Chinezul - fost general in armata lui Iancu de Hunedoara si Ban al Timisoarei, Magyar Balazs - conducatorul celebrei « Armate Negre » compusa din mercenari, apoi in partea dreapta Szapolyai Istvan - viceregele Ungariei si Stefan Bathory - principe al Transilvaniei, iar ulterior rege al Poloniei.

Curiozitati legate de statuie: calul are toate cele patru picioarele pe soclu, ceea ce este mai rar intalnit.

Matei Corvin, nascut la Cluj, a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei. A promovat valorile renascentiste, fiind un adevarat patron al artistilor, dar si un mare iubitor de carti. Biblioteca Corviniana cuprindea nu mai putin de 5.000 de volume, fiind la acea vreme cea mai mare colectie de cronici istorice si filozofie din Europa.

Matei Corvin vorbea romana, maghiara, italiana, croata, latina, germana, slovaca si ceha.