Presedintele Republicii Moldova, Vadimir Voronin, a declarat sambata ca cele doua consulate romanesti de la Balti si Cahul nu vor mai fi deschise. Voronin nu a oferit nici un motiv pentru aceasta decizie, venita in plin scandal al vizelor intre Chisinau si Bucuresti.

Potrivit Rador, care citeaza RFI, Voronin a declarat ca "niciodata nu i-am promis presedintelui roman, Traian Basescu, ca vom deschide cele doua consulate la Balti si Cahul", desi in 16 ianurie 2007 el declarase, dupa intalnirea cu Basescu, ca in cele doua orase vor fi deschise de urgenta birouri consulare ale Romaniei.

Mai mult, Voronin a declarat, potrivit Rador, ca „zvonurile despre promisiunea facuta presedintelui roman in privinta consultelor de la Balti si Cahul sunt niste speculatii ieftine lansate de opozitie”.

Momentul de varf al crizei dintre Romania si Moldova

Decizia anuntata de Voronin va perpetua dificultatile intampinate de cetatenii moldoveni care isi doresc sa obtina o viza pentru Romania.

Ea reprezinta insa si ultima evolutie din conflictul mocnit intre Romania si Republica Moldova, conflict alimentat de acuzele recente ale autoritatilor moldovene la adresa unui diplomat roman.