Odata cu intrarea in UE, Romania a capatat valoare de piata: Dinu Patriciu a vandut 75% din compania sa petroliera pentru 2,71 miliarde dolari. Zicerea sa „statul e cel mai prost administrator” se masoara in cifre.

Cu trei ani in urma, guvernul roman vindea una dintre cele mai importante companii petroliere din Europa, cu tot cu resursele de petrol si gaze de zeci de miliarde din pamantul romanilor, pentru numai 600 de milioane de euro.

Dupa o tranzitie in care principalele bunuri ale poporului roman au fost risipite sau vandute pe nimic de guvernele de la Bucuresti, romanii incep sa se bucure de singurul lucru pe care politicienii nu au putut sa il schimbe: pozitia geostrategica a tarii.

Devenita parte a Occidentului, prin apartenenta la NATO si UE, Romania reprezinta o treime din granita Europei cu fostul spatiu sovietic. Occidentali si ex-sovietici gasesc astazi Romania foarte interesanta ca baza de patrundere a unuia in spatiul celuilalt. Cand vorbim de petrol si miliarde de dolari, in mod evident politica este implicata.

Unii spun ca, prin aducerea kazahilor in Europa, monopolul rusesc al energiei livrate europenilor se mai fisureaza un pic. Altii opineaza ca atotputernicul Gazprom, devenit intre timp cea mai bogata companie a lumii, are actiuni si in compania de stat kazaha, asa cum are in mod public si la OMV sau la Ruhrgaz.

Oricum, Occidentul s-a obisnuit cu rusii care au luat locul printilor arabi in cheltuirea milioanelor de euro in cele mai scumpe zone ale capitalelor europene sau pe Coasta de Azur.

De la briliante si opere de arta la avioane private, piata s-a mutat din lumea araba in fostul spatiu sovietic. In Romania, pana acum rusii au intrat in energie si metale. Curand va veni vremea imobiliarelor. Tranzactia lui Dinu Patriciu este nu doar un punct de cotitura in businessul privat sau in evaluarea economica a tarii. Ea deschide si un nou capitol politic.

Desi in Romania, cu tot cu politicieni, exista vreo 15 miliardari, la vedere era doar Ion Tiriac. Acum Patriciu iese si el cu averea la lumina in aplauzele Wall Streetului. Faptul va deschide un nou front politic in Romania: intre liderul politic autoritar si miliardari.

Presedintele Basescu ar fi tentat, la fel ca Putin, sa alinieze si sa comande toti oligarhii, nu doar pe ai sai - modelul rusesc. In mod natural, miliardarii ar dori sa alinieze ei politicul - modelul sud-american. Mexicul e condus de jumatate de secol de un grup atotputernic de oameni de afaceri.

Desigur, exista si modelul european, in care businessul determina politicul, dar cu reguli clare, dupa secole de democratie. Cu siguranta, Dinu Patriciu, posesor al unei averi impresionante in orice tara, dar mai ales in Romania, se va interesa de politica si in special de adversarul sau, presedintele Traian Basescu.

PNL-ul se va strange si mai mult in jurul lui Patriciu, care ar putea alege sa devina chiar presedinte al acestuia.

Imaginea publica a lui Patriciu, nu prea stralucitoare in acest moment, dar cu bani poate fi imbunatatita. Structural, romanii ii admira pe cei care dau asemenea lovituri. Romanului inca ii mai e ciuda cand vecinul isi schimba mobila sau masina veche, dar se bucura cand JR Ewing facea o masinatie si castiga milioane de dolari.

Daca modelul lui Basescu e Putin, modelul lui Patriciu ar putea fi Berlusconi. Basescu va incerca in continuare prin armele sale politice si institutionale sa convinga ca Patriciu si-a facut averea pe spatele poporului. Patriciu are insa acum 2,71 miliarde pentru a incerca sa demonstreze ca Basescu nu e ceea ce trebuie Romaniei.