Un cutremur catastrofal, cu magnitudinea cea mai mare pe scara Richter, asemanator cu cel inregistrat in anii `20, s-ar putea declansa in zona lacului Baikal, din Siberia, in urmatorii 10-15 ani, declara un expert rus.

“Lacul Baikal este in centrul unei zone seismice foarte active, care se extinde in continuu”, a Ghenadi Tchegassov, specialist de la Ministerului Resurselor Naturale din Moscova.

La inceputul acestei luni, un cutremur de 4,8 pe scara Richter a avut loc la 30 de km. sud-est de localitatea Elantsy, situata pe partea occidentala a lacului.

Un puternic seism care a avut loc in anii '20 a inghitit doua localitati din regiune.

Sub presiunea ecologistilor, presedintele Vladimir Putin a acceptat anul trecut sa schimbe traseul oleoductului pe care Rusia il va construi intre Siberia si Oceanul Pacific. Acesta va trece la 400 de km. si nu doar la cativa kilometri de lacul Baikal, asa cum era prevazut initial.

Cu o suprafata de 3,15 milioane de hectare, lacul Baikal este inscris din 1996 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cel mai vechi lac din lume, avand 25 de milioane de ani si, totodata, cel mai adanc lac cu apa dulce avand 1 700 de metri.

In lacul Baikal se afla 20% din cantitatea de apa dulce neinghetata a planetei noastre.