Comparativ cu alte tari europene, investitorii in constructii din Romania trebuie sa plateasca nu mai putin de 15 taxe pentru obtinerea unei autorizatii de construire. Din acest an, a inceput sa fie perceputa si taxa de arhitectura, ceea ce i-a nemultumit pe reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a anuntat ca va intreprinde demersuri pentru modificarea legii in sensul desfiintarii acestei taxe. Legea privind timbrul de arhitectura dateaza din 1994, fiind modificata in anul 2002, normele metodologice de aplicare fiind disponibile din 2005.

Doar pentru constructiile noi, 610.000 euro

"Taxa privind timbrul arhitecturii se adauga unei multitudini de taxe si impozite pentru investitii in constructii care scad foarte mult veniturile intreprinderilor", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Conform datelor de la Institutul National de Statistica, investitiile in lucrari de constructii noi in anul 2006 au fost de 21617,5 milioane lei (circa 7 miliarde euro).

La nivelul anului trecut, valoarea taxei de timbru pentru arhitectura doar pentru lucrari noi de constructii a fost estimata la 11 milioane lei. Pentru primul trimestru al anului in curs pentru timbru s-au platit de catre intreprinzatori si populatie circa 20 milioane lei.

"Avand in vedere ca in perioada 2007-2013 vor fi operationale si finantarile din fondurile structurale, care vor sustine investitiile, estimam cresteri foarte mari ale investitiilor in lucrari de constructii si incasari corespunzatoare pentru timbrul arhitecturii", a afirmat Nicolescu.

In Romania, valoarea timbrului arhitecturii este de 0,5 la mie din valoarea investitiei, indiferent de beneficiarul sau de destinatia acesteia. Conform legii, timbrul de arhitectura se achita o data cu taxa pentru autorizatia de construire.

Pentru realizarea unei constructii investitorul trebuie sa plateasca: taxa pentru certificat de urbanism, taxa pentru inspectia in constructii, taxa timbru de arhitectura, taxe notariale pentru cumpararea terenului si pentru legalizari, TVA perceput pentru lucrarile de constructie, taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire etc.

In Franta, pentru obtinerea permisului de constructie se platesc doar trei taxe, care sunt percepute in beneficiul colectivitatii locale.

Adaugare la valoarea investitiei

Timbrul de arhitectura se adauga la valoarea investitiei si se achita odata cu taxa pentru autorizatia de construire.

"Pana de curand aplicarea legii era putin neclara. Taxa de arhitectura era solicitata de unele primarii din Bucuresti, dar in alte localitati nu se cerea", a declarat arhitectul Eduard Sagatelian.

In prezent, toate unitatile administratiei publice locale care elibereaza autorizatie de construire sunt obligate, potrivit legii, sa determine valoarea timbrului de arhitectura pentru fiecare investitie pentru care se solicita autorizatie de construire, prin calculul sumei de 0,5 la mie din valoarea investitiei, sa il perceapa de la investitor odata cu eliberarea autorizatiei de construire si sa-l vireze in conturile organizatiilor beneficiare.

integral in Romania Libera