Ancheta in plina desfasurare la Stuttgart si care vizeaza operatiuni de spalare a banilor pentru un clan mafiot din Rusia, ar putea ajunge la miliardarul rus Oleg Deripaska, scrie publicatia germana Der Spiegel.

Acuzatia evoca legaturile oligarhului cu o grupare a crimei organizate, care, potrivit cercetarilor, ar fi realizat, la ordinul lui, lichidarea fizica a concurentilor.

Potrivit Der Spiegel, este vorba de spalarea a 8 milioane de euro in cadrul unor operatiuni de achizitionare de active imobiliare la Stuttgart. Sunt afaceri incheiate in anii 1990, cand, dupa dezintegrarea URSS s-a incins o adevarata batalie pentru impartirea patrimoniului national. Potrivit procuraturii din Stuttgart sustine, din acea perioada dateaza si relatiile cu mafia ale lui Deripaska.

“In perioada de impartire a industriei de aluminiu, din dispozitia oligarhului, membrii comunitatii criminale au haituit, ba chiar au eliminat fizic pe concurentii lui Deripaska”, scrie Der Spiegel, citand surse judiciare.

Potrivit acestora, in timpul acestei colaborari au fost mituiti judecatori si procurori si a fost comis un atentat la viata viceguvernatorului regiunii Kemerovo. Ca urmare, Deripaska a reusit sa obtina controlul asupra combinatului metalurgic de la Novokuznetk.

Procuratura din Stuttgart sustine ca Deripaska nu va pati nimic, dar ii poate fi confiscata averea. La randul lui, noteaza publicatia germana, Deripaska respinge acuzatiile formulate, calificate drept neintemeiate.

Sustinandu-si nevinovatia, el aminteste ca “dovada ca in cazul intreprinderii de la Novokuznetsk totul a fost in conformitate cu legea o constituie faptul ca toate plangerile si sesizarile fostilor proprietari au fost respinse de diferite tribunale din Rusia, SUA, Elvetia si Suedia”.