Prin intermediul societatii “Casa comerciala KazMunaiGaz”, grupul KazMunaiGaz a cumparat 75% din actiunile companiei Rompetrol Grop NV. Afacerea va permite firmei din Kazahstan sa obtina accesul la piata europeana a produselor petroliere, scrie saptamanalul economic Ekspert, care trece in revista posibilele rute ale petrolului kazah catre rafinariile Rompetrol. Aceeasi publicatie analizeaza tranzactia si din punct de vedere financiar.

Rompetrol, o investitie scumpa

KazMunaiGaz se straduieste de multa vreme sa puna mana pe active straine de prelucrare a petrolului. Dar toate tentativele s-au soldat cu esec, ghinionul neavand insa darul de a-i dezarma pe intreprinzatorii kazahi. Dimpotriva, ghinionul i-a ambitionat si mai mult, comenta saptamanalul economic Ekspert.

Publicatia constata, printre altele, ca toate activele de care s-a aratat interesata, pana acum, societatea KazMunaiGaz, au costat considerabil mai putin decat grupul romanesc. De exemplu, Unipetrol a fost, intr-un final, vandut cu 480 milioane de dolari, iar concernul lituanian Mazeikiu Nafta a fost cumparat de PKN Orlen cu 1,5 miliarde dolari.

In orice caz, analistii rusi au aplaudat reusita Kazahstanului. In acest sens, analistul Tatiana Kapustina, de la firma de consultanta Aton, amintea ca “multe companii petroliere rusesti ar fi dorit sa achizitioneze asemenea active, pentru ca astfel ar mai fi redus din povara fiscala”.

Traseele probabile ale petrolului spre rafinariile Rompetrol

In ce priveste traseele de furnizare a materiei prime pentru rafinariile Rompetrol, directorul biroului pentru relatii externe al societatii “Casa comerciala KazMunaiGaz”, Galim Tumabaev, sustine ca, in general, grupul romanesc “va actiona in virtutea principiului oportunitatii economice si a va primi titeiul care il va avantaja din punct de vedere economice.

Si nu este neaparat nevoie sa fie materie prima de provenienta kazaha”, a subliniat responsabilul kazah.

Este de asteptat ca petrolul kazah sa fie transportat pentru rafinariile Rompetrol pe traseul KTK - Marea Neagra - Constanta - Ploiesti.

In faza de constructie se afla, de asemenea, oleductul Constanta - Pancevo - Trieste, care va permite KazMunaiGaz sa iasa la Marea Mediterana si sa transporte petrol pe pietele internationale, evitand, astfel, infrastructura de transport a partii europene a Rusiei.

O alta sursa de furnizare a materiei prime poate fi Rusia, avand in vedere ca Transneft dispune de suficiente capacitati de livrare a titeiului in orice colt al Europei.

KTK si terminalul petrolier de la Novorossisk pot fi folosite pentru transportul petrolului nord-siberian si pentru asigurarea umplerii la capacitate maxima nu doar a conductei Burgas - Alexandropolis, dar si a mai sus amintului oleoduct Constanta - Pancevo - Trieste.