Compania Gazprom a lansat un nou asalt pentru majorirea preturilor la gaze naturale pentru tarile baltice, dar scenariul ameninta si alte state vecine Rusiei, scrie cotidianul rus Gazeta in varianta lui electronica. Potrivit surse ale companiei letone Latvijas Gaze, negocierile cu partea rusa au inceput deja.

Anterior, concernul patronat de Aleksei Miller avertizate Lituania in legatura cu o crestere de 40% a pretului la gaze naturale, motiv pentru care si Letonia se teme acum de o majorare mult peste limita sugerata chiar de Gazprom, de "numai" 25%.

Compania nationala estioniana Eesti Gaas evita, in general, orice comentarii pe aceasta tema. Tratativele sunt in derulare, dar nu se stie nici cand si nici cum se vor incheia ele, avand in vedere dialogul extrem de tensionat dintre Tallin si Moscova. Si asta in conditiile in care cele trei state baltice platesc deja tariful european de 260 de dolari mia de metri cubi.

Nu este exclus, estima Gazeta, ca noul val de presiuni sa fie legat de opozitia exprimata de tarile baltice la proiectul energetic Nord Stream.

Ca este asa o demonstreaza faptul ca imediat dupa interviul extrem de critic la adresa proiectului acordat de presedintele lituanian, Valdas Adamkus, publicatiei britanice Financial Times, pretul la gaze pentru aceasta fosta republica sovietica a crescut cu 30 de dolari la mia de metri cubi.

Ulterior, invocand faptul ca tarile baltice sunt deja membre cu drepturi depline ale UE, Gazprom a decis ca pana in 2008 sa stearga diferenta de pret pentru livrarile destinate pietei europee si tarilor baltice. Astfel, in decurs de trei ani, pretul la gaze pentru Estonia, Letonia si Lituania s-a triplat, practic: de la 85-90 de dolari la 260.