Ultimul spion-sef al URSS, Vladimir Krucikov, dezvaluie modul in care CIA a reusit sa penetreze sistemul de telecomunicatii al Kremlinului.

Intr-un interviu acordat ziarului Komsomolskaia Pravda, Krucikov a declarat ca spionii americani au reusit sa instaleze un dispozitiv de ascultare in valoare de 220 de milioane de dolari.

Fostul sef al KGB a mai dezmintit si zvonurile potrivit carora Iuri Andropov, fostul sef al CC al PCUS, ar fi fost asasinat de sotia unui ministru.

[c:1:s]Rep: Dinspre Occident a venit informatia ca in timpul lui Gorbaciov, sub cladirea Kremlinului ar fi fost instalata o aparatura americana care permitea interceptarea tuturor convorbirilor telefonice ale conducerii supreme a URSS. E adevarat?

Vladimir Krucikov: Nu chiar. Adevarul este ca americanii au reusit sa patrunda in tunelul traversat de sistemul nostru secret de comunicatii si sa cupleze la el tehnica de interceptare. O instalatie de 60 pe 40 cm si in valoare de 220 milioane dolari. Cand am descoperit aparatura, am inceput sa-i asteptam pe americani.

E adevarat, reusisera sa-l puna in functiune, dar nu la capacitatea preconizata de ei.

Rep: A fost o descoperire intamplatoare, sau ....

Vladimir Krucikov: Am fost informati. Cum? Prin comentarii!... Era o tehnologie la care noi nici nu puteam visa, la acea data. Si pentru ca veni vorba, tunelul nu era sub Kremlin, ci la periferia sudica a Moscovei. Nu am coborat niciodata acolo. Am trecut doar pe langa.

Cum a murit Andropov

Rep: Zvonul ca Andropov a murit nu de boala, ci de gloante a aparut imediat dupa decesul acestuia, pentru ca acum sa revina in forta. Daca e secret de stat si nu puteti aborda subiectul, renunt sa mai pun si alte intrebari!

Vladimir Krucikov: Nu, de ce?! Afirmatiile ca a fost ranit de sotia ministrului de interne, Scelokov, care ar fi mers cu el in lift, sunt o prostie, pentru ca Andropov urca in lift doar insotit de garzile de corp. Nu e nimic adevarat, totul este o minciuna, simple inventii.

Rep: Poate totusi intrati in detalii, prea insistenta s-a dovedit presa in privinta vinovatiei doamnei Scelkova!

Vladimir Krucikov:Nu, stiu sigur ca nu a fost asa. Stiu ca zvonurile au reaparut, dar nimic din toate astea nu s-a intamplat. Nu a fost si gata!

Rep: Suta la suta sigur?

Vladimir Krucikov:Mie la mie! In ultima instanta, la acea data nu eram doar vicepresedintele KGB, dar conduceam spionajul sovietic... Sincer vorbesc, nu a fost nimic din toate astea.

Rep: Cu toate astea, cand un zvon apare, KGB verifica mereu cine l-a lansat si de ce .... Si cum se exlica reaparitia lui acum ?

Vladimir Krucikov:I-am spus atunci lui Gorbaciov ca trebuie sa punem capat tuturor acestor barfe. Dar el mi-a zis: “Lasa-i sa se justifice..”. Probabil, era convenabil pentru Gorbaciov... Probabil unii si altii au vrut sa dea de inteles ca, acolo sus, la noi, e o nebunie curata. Si este foarte posibil ca acelasi lucru sa se urmareasca si acum. Cineva are nevoie sa raspandeasca asemenea zvonuri.