Consultantul international, Vadim Benyatov Don, a fost trimis in judecata, joi, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, transmite Antena3. Benyatov este acuzat de spionaj, subminarea economiei nationale si organizare de grup infractional, alaturi de consultantul bulgar Stamen Stancev si de doi fosti inalti functionari guvernamentali.

Potrivit ICCJ, Vadim Benyatov Don, ar fi facut parte din grupul infractional cu caracter transnational si spionaj economic, alaturi de Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu, care sunt judecati in dosarul numit "dosarul privatizarilor".

Benyatov este acuzat ca, in calitate de angajat al unei organizatii straine si membru al grupului infractional organizat, a luat masuri in vederea obtinerii de informatii secrete din domeniul energetic, al economiei nationale a Romaniei, al caror caracter si importanta ar fi fost de natura sa pericliteze securitatea statului.

Dosarul a fost trimis instantei Curtii de Apel Bucuresti.

In acelasi caz este pus sub acuzare si Codrut Seres, fostul ministru al Economiei Monitorizarile SRI releva raporturile directe dintre acesta si Stamen Stanchev, precum si aranjamentele privind privatizarile Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Posta Romana. Cazul lui se afla inca in cercetare la Parchet.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 27 aprilie, inceperea urmaririi penale si fata de Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor.