Decizia lui Andrei Lugovoi, acuzat de Marea Britanie ca l-ar fi ucis pe ex-agentul KGB Aleksandr Litvinenko, de a figura pe pozitia secunda pe lista electorala a Partidului liberal-democrat din Rusia (LDPR), condus de ultra-nationalistul Jirinovski, poate influenta real sansele partidului prin atragerea celor care nu simpatizeaza cu Occidentul, scrie cotidianul electronic Utro.

Ajuns vedeta, fostul ofiter FSB, principal suspect in cazul asasinarii altui fost agent, Aleksandr Litvinenko, Lugovoi a trecut cu succes “castingul” pentru rolul de desconspirator al complotului antirusesc, comenteaza sursa citata.

In mai, in fata presei, el a dezvaluit multe detalii interesante despre relatiile lui Boris Berezovski cu anturajul sau, dand dovada de inspiratie si destula putere de convingere. In general, s-a creat impresia ca Lugovoi a spus cu voce tare ceea ce, din considerente diplomatice, nu-si puteau permite responsabilii oficiali.

Anterior, acest rol a fost partial jucat de Jirinovski, faimos pentru atacurile lui verbale si limbajul colorat. Un comportament care le-a permis analistilor sa vorbeasca despre rolul specific al liderului LDPR. Jirinovski ocupa si astazi aceasta nisa, crede Utro, dar fara vigoarea de alta data. Un neajuns care trebuia remediat.

Tandemul Lugovoi - Jirinovski apare perfect logic din perspectiva promovarii la nivelul maselor a pozitiei „corecte” in numeroase chestiuni de actualitate. Jirinovski va explica lucrurile din punctul de vedere al istoriei mondiale si geopoliticii, iar Lugovoi intra in „bucataria” serviciilor speciale.

Putini sunt cei care se indoiesc astazi ca totul se va termina cu scandalurile legate de ziarista Anna Politkovskaia si a fostului agent Litvinenko.

Bat la usa alegerile si cu siguranta surprizele nu vor lipsi, prognozeaza Utro. In general, estima autorul articolului, duetul Jirinovski - Lugovoi aminteste, oarecum, de relatia Eltin - Putin, primul usor obosit, al doilea mult mai tanar, mai plin de enegie si care se inscrie perfect in realitatile acestor „timpuri ale ofiterilor”.

Privind lucrurile din acest unghi, pare credibila versiunea avansata de publicatia britanica Times, in opinia careia aparitia noului tandem pe scena politicii publice este un proiect al Kremlinului. Mai precis, corecteaza Utro, un capitol al acestui proiect. Pentru ca se stie: ce gandesc mai marii tarii, rostesc liderii LDPR.