Documente:
Hotararea de Guvern 377 din 2007 a atras atentia DNA
(18.09.2007) DOC

Batalia pentru un hectar de teren in inima Capitalei a inceput in urma cu cel putin cinci ani, dar afacerea a obtinut toate stampilele abia in primavara lui 2007. Pe fir au intrat procurorii anticoruptie, semn ca nu toate stampilele ofera garantia legalitatii. In ecuatia afacerii intra Posta Romana, o companie controlata de investitori privati (Imopost) si Guvernul.

Pentru terenul din Calea Victoriei s-au batut sub guvernarea Nastase si Alexandru Bittner, Fathi Taher si alte grupuri de interese, dar in final a castigat, sub Tariceanu, omul de afaceri Sorin Creteanu. Dincolo de acuzatiile unor politicieni, exista hartii si acte oficiale care vorbesc singure.

Santierul de pe Calea Victoriei
Foto: HotNews.ro

Iar ele par sa repete o idee simpla: cele mai bune afaceri se fac tot cu statul, din moment ce un teren evaluat ieri la doar cateva milioane de euro bate azi spre zeci de milioane bune. Pe tot parcursul documentarii, oficialii DNA au refuzat sa faca vreo declaratie.

Ideile principale:

- Procurorii anticoruptie au cerut la Cotroceni ineperea umaririi penale in asa numitul dosar "Posta" impotriva ministrulului Justitiei, Tudor Chiuariu si a fostului ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy.

- Chiuariu este cercetat pentru un controversat aviz pozitiv acordat unei hotarari de guvern al carei initiator a fost Nagy.

- Prin hotararea 377 din aprilie 2007, un teren de 1 hectar de pe Calea Victoriei era retras discret din domeniul public al statului. Aici se afla cheia „afacerii Posta.”

- Cazul pune in discutie dreptul Postei de a intra ca asociat intr-o firma privata cu terenul situat pe Calea Victoriei 133-135.

- Traseul birocratic al afacerii arata un lant de functionari si demnitari ale caror semnaturi au consfintit introducerea terenului in afacerea controlata de Creteanu.

Citeste si:

  • Parteneriatele beneficiarului Sorin Creteanu


  • Afacerea a intrat in atentia DNA pentru ca terenul era “proprietate publica”- deci nu putea fi inclus in parteneriat. In plus, terenul a fost introdus in firma mixta cu o valoare de aproximativ 5 milioane de euro, desi pretul pietei era la data asocierii mult mai mare.

    Seful Postei, Dan Mihai Toader, spune ca acuzatiile tin de un “joc politic”, ca avea dreptul de a pune terenul in asocierea si ca afacerea va fi profitabila pentru institutia pe care o conduce.

    Palatul Victoria scoate un cuvant cheie din actele oficiale

    27 aprilie 2007. Guvernul emite o hotarare care modifica un act de acelasi tip din 1996. Imobilul de pe Calea Victoriei 135 era calificat, in hotararea din 1996, drept “proprietate a statului”. Despre acelasi imobil se adauga, in hotararea din 2007: “nu avea destinatie publica si nu era afectat vreunui uz sau interes public”.

    Proiectul fusese respins de seful directiei de avizare din Ministerul Justitiei, Alina Vrabie. Potrivit unor relatari din presa, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu i-a cerut sa modifice avizul negativ intr-unul pozitiv, insa Vrabie a refuzat si a demisionat. Chiuariu a cerut un al doilea aviz unui alt consilier. De aceasta data, hotararea a primit aviz favorabil.

    HotNews.ro a cerut de la Ministerul Justitiei cele doua avize (atit pe cel pozitiv, cit si pe cel negativ), insa raspunsul oficial a fost ca ministrul Chiuariu a avizat Hotarirea de Guvern in baza documentatiei Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Iata raspunsul integral al MJ la cererea Hotnews.ro:

    Avizarea HG nr. 377/2007 s-a facut cu respectarea prevederilor legale, in baza documentatiei inaintate de initiatorul Hotararii de Guvern, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Nota de fundamentare a HG nr. 377/2007 a fost intocmita de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

    [c:2:d]In 1996, imobilul, fost sediu al Ministerului Industriei Constructiilor de Masini din perioada comunista, fusese transmis din administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti in administrarea Postei Romane, ca “proprietate publica a statului”. Si acum, atentie la un cuvant.

    In 2007, imobilul devine doar “proprietate a statului” iar cuvantul “publica” dispare in neant. Guvernul sustine ca a dorit sa elimine o ambiguitate, intrucat, oricum printr-o hotarare de reorganizare a Postei, din 1998, subiectul fusese transat.

    Actul invocat prevedea ca Posta nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului si ca preia in proprietate acele bunuri pe care le avea in administrare si care se aflau in domeniul privat.

    Dar aici lucrurile nu se prea leaga. Cu doi in urma, Posta preluase “in administrare” un imobil definit drept “proprietate publica”.

    Conform legislatiei, inclusiv Constitutia, acest tip de proprietate nu poate fi instrainat, iar schimbarea statutului in “proprietate privata” se face printr-o hotarare explicita a Guvernului: “se trece din domeniul public in domeniul privat....”.

    In plus, in motivatia Guvernului nu se regaseste si urmatorul paragraf al hotararii din 1998: “Posta Romana, la data infiintarii, este proprietara tuturor imobilelor aflate in patrimoniul Regiei Autonome "Posta Romana", cu exceptia celor dobandite cu alt titlu”.

    Acest paragraf face urmatoarea distinctie: unele erau bunuri-proprietate si altele cele primite in administrare, iar din acte reiese ca imobilul din Calea Victoriei era “in administrare”, ne-a spus un membru al unei case de avocatura, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Ceea ce inseamna ca terenul nu era proprietatea Postei.

    Asadar, toate aceste artificii juridice ar fi urmarit, potrivit unor specialisti, tocmai legalizarea acestui transfer, din “public” in “privat”.

    [c:3:s]Dan Mihai Toader, seful Postei, ne-a declarat: “Imobilul a intrat in proprietatea Postei in 1998. Totul a fost o scapare, nu a fost niciodata domeniu public acolo, lucru certificat de Ministerul Economiei si Finantelor”.

    Hotararea din aprilie 2007, care subliniaza ca imobilul din Calea Victoriei nu ar fi avut niciodata destinatie publica, a fost semnata de premierul Calin Popescu-Tariceanu, au contrasemnat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Naghi (initiator), ministerul Economiei, Varujan Vosganian. Aviz: ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu.

    Chiliman s-a miscat mai repede ca Tariceanu

    • Cu numai o luna inainte ca Guvernul sa aprobe hotararea, in birourile Primariei sectorului 1, de pe Banu Manta, se emitea o autorizatia de constructie si de santier (12 martie 2007). In februarie, primaria eliberase si un certificat de urbanism
    • Semnatar: primarul Andrei Chiliman. Beneficiar: Imopost Developments SA, firma rezultata din asocierea dintre Posta Romana (actionar minoritar) si companiile private Comnord SA si Procema SA, ambele controlate de Sorin Creteanu, om de afaceri.
    • Obiectivul: bloc de 18 etaje, in forma de L, cu hotel si birouri. Locatia: Calea Victoriei 133-135, cu denumirea “Complex Victoria”.
    • Proiectant si antreprenor: Procema. Valoarea investitiei: nedeterminata , incluzand un credit de 43 de milioane de euro de la Piraeus Bank.
    • Suprafata: aproximativ 10.000 de metri patrati proveniti de la Posta.
    • Terenul (cu imobilul vechi) a fost adus de compania de stat, in 2005, ca aport la capitalul social, la firma mixta fondata cu Comnord si Procema.

    Asadar, terenul intrase in circuitul unei afaceri private inainte ca Guvernul sa elimine “ambiguitatile”. Autorizatiile au fost emise de primaria de sectorul 1 in luna martie si poarta semnatura primarului Andrei Chiliman, or, hotararea de guvern a venit o luna mai tarziu. Pentru eliberarea documentelor, trebuia o dovada a dreptului de proprietate.

    Juristii primariei au primit de la Imopost un dosar a carui piesa de rezistenta era un “certificat de atestare a dreptului de proprietate”, emis de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor in anul 2002. Semnatar: ministrul Dan Nica, potrivit legislatiei.

    Documentul se baza pe o lege, doua hotarari de guvern si o ordonanta de urgenta, emise in perioada 1990-1998. Aceste acte normative stabileau ca ministerul de resort “determina” terenurile din patrimoniul societatii de stat necesare pentru ca acestea sa-si desfasoare activitatea.

    Prevederea nu se aplica bunurilor din domeniul public, arata HG 834 din 1991. Ministerul Comunicatiilor a emis, insa, certificatul. Dan Nica, acum parlamentar al PSD, nu a raspuns apelurilor HotNews.ro pentru a comenta.

    De la Judecatorie la Primarie

    Inainte de a ajunge in dosarul pentru autorizatie, documentul ministerului a trecut de intabulare la Judecatoria sectorului 1, dupa care a devenit “proba” la infiintarea Imopost (in 2005).

    Terenul a fost radiat de la Posta (pentru a fi trecut la Imopost) cu titlul de “proprietate privata a Postei” si chiar asa a fost intabulat la noua firma de judecatoria sectorului 1, conform documentelor depuse la dosarul pentru autorizatie. Ulterior, “in cererea de autorizare, nu apare nimic legat de statutul de 'proprietate publica' sau 'proprietate privata a statului'.
    Daca am fi avut vreo notificare, am fi cerut mai multe detalii”, ne-a declarat seful Directiei Juridice din primarie, Alexandru Moldoveanu.

    Anterior numeroaselor maini prin care au trecut aceste documente-de la Judecatorie pana la Primarie si Guvern- mai multe ziare au semnalat problema. La 11 mai 2005, “Ziua” arata ca terenul nu a fost scos niciodata din randul proprietatilor publice ale statului.

    In septembrie 2007, DNA deschide o ancheta privind asocierea Postei Romane in Imopost, iar la 25 aprilie, ziua hotararii de Guvern, procurorii extind verificarile cu privire la modul in care imobilul din Calea Victoriei, “definit ca proprietate publica a statului”, a fost constitutit de Posta ca aport la capitalul social al Imopost Developments.

    Panoul constructorului de pe Victoriei
    Foto: HotNews.ro

    “Trocul”

    Mai e o varianta: seful Postei spune ca imobilul a fost luat “la schimb” cu fostul Palat al Postelor de pe Calea Victoriei 12. In 2002, Posta revendica acea cladire (in care se afla Muzeul National de Istorie) in baza legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate. Intelegerea privind “schimbul” evocat de Toader nu se regaseste in niciun document.

    Actele postate pe site-ul Primariei Bucuresti arata ca solicitarea de retrocedare (13 noiembrie 2001) a fost respinsa la 26 septembrie 2005, printr-o dispozitie semnata de primarul Adriean Videanu, fiindca institutiile de stat nu beneficiau de dispozitiile legii 10. Si o solicitare a Romtelecom (din 2002), pentru acelasi imobil, a fost respinsa.

    Societatea era inca detinuta, in comun, de grecii de la OTE si de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei, condus atunci de acelasi Dan Nica.

    Lupte grele sub Guvernul Nastase

    Tot in anul 2002, data la care ar fi avut loc “trocul” evocat de Toader, ministerul lui Nica emitea certificatul de atestare a dreptului de proprietate al Postei asupra imobilului si terenului din Calea Victoriei.

    In paralel, in timp ce oamenii statului incercau sa cimenteze dreptul de proprietate al Postei, in jurul Cabinetului PSD, condus de Adrian Nastase, aparusera investitori interesati de teren. Fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim, a spus pentru HotNews ca stia de intentia grupului Marriot, controlat de omul de afaceri Fathi Taher, de a construi un hotel pe acel teren.

    “In 2004, eu stiam ca se face Marriot, asa auzisem”. Cozmin Gusa confirma: “Da, era interesat si Taher. Stiu ca oamenii lui Adrian Nastase voiau sa preia, inclusiv Alex Bittner. Erau mai multe grupuri interesate”.
    Ulterior, la licitatia din 2005 pentru fondarea Imopost s-au prezentat-spune Toader- “6-7 firme”, dintre care s-au calificat in faza urmatoare Procema (Creteanu), Triumf Construct (controlata de omul de afaceri Mohammad Murad) si Cominco SA (la care a activat in trecut si PSD-istul Serban Mihailescu). Prima a castigat.

    Negocieri pentru un hotel de cinci stele

    Cu un an inainte se terminase operatiunea de evacuare a cladirii din cauza riscului seismic, isi aminteste Vasile Gherasim. Dupa ce, in anii 90, era sediu de partide si de posturi de radio, in imobilul de pe Calea Victoriei, fost Minister al Industriei Constructiei de Masini, mai stateau cu chirie la stat firme si organizatii non-guvernamentale.

    Acestea au parasit cladirea, care a fost demolata la inceputul anului 2007. Cost: 2 milioane de euro, afirma Toader.

    Constructia Imopost a inceput in urma cu cateva luni. Ce se va intampla insa daca se constata ca terenul era proprietate publica? “Procurorul, ca reprezentant al statului, poate cere constatarea nulitatii unor acte, iar instanta, adica judecatoria, ii poate da dreptate”, a declarat avocatul consultat de HotNews.ro.

    Consecinta ar fi reluarea intregii proceduri parcurse, in cativa ani, de Posta Romana si firmele private implicate, a adaugat sursa citata. Toader spune ca e imposibil. “Ar genera prejudicii imense statului roman”.

    Seful Postei, care a recunoscut ca a fost audiat la DNA in luna aprilie a acestui an, mai spune ca Imopost e in negocieri avansate cu lantul Starwood Hotels, pentru ca hotelul construit pe controversatul teren sa fie unul de cinci stele, “Le Meridien”.