Cu 30 de ani in urma, la Emden, un oras din nord-vestul Germaniei, printr-o conducta submarina amplasata pe fundul Marii Nordice, treceau primii metri cubi de gaze norvegiene. Cumparator era cel mai mare importator german, Ruhrgas.

Astazi, potrivit rezultatelor pentru anul 2006, volumul gazelor norvegiene livrate Germaniei a atins deja o cota de 27% din necesarul de consum. Este deja mai mult decat cantitatea cumparata de E.ON Ruhrgas din Rusia si care urca usor peste 25%.

„Norvegia dispune de un mare potential pentru aprovizionarea Europei cu gaze si resurse energetice”, sublinia, in discursul sau, presedintele consiliului de conducere al concernului german, Burkhard Bergmann.

Pe acest fundal, scrie cotidianul Vremia novostei, el a atras atentia asupra faptului ca, in prezent, domeniul energetic al Europei are nevoie de norme capabile sa asigure o functionare sigura si eficienta a acestui sector de activitate.

Cuvintele intreprinzatorului german au venit in ajunul demararii miercuri la Bruxelles a dezbaterilor pe marginea initiativelor Comisiei europene de divizare a marilor concerne energetice pe segmente de activitate.