Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca licitatia pentru realizarea auditului intern privind impactul strategiei anticoruptie pe perioada 2001-2004 a fost trucata. In urma acestui audit, in 2005, a fost schimbata conducerea DNA, Monica Macovei numindu-l in functie pe Daniel Morar.

Chiuariu a declarat ca va face plangere penala la Parchetul General in legatura cu licitatia castigata de Freedom House. El sustine ca raportul de audit Freedom House a fost elaborat in anul 2004, inainte de lansarea procedurii de licitatie la inceputul anului 2005.

Directoarea Freedom House Romania, Cristina Guseth, a declarat pentru Realitatea TV ca "a fost o cerere de oferta, nu o licitatie, deoarece clauza de salvgardare era in aprilie si cererea asta a fost facuta in februarie. Freedom House a fost singura organizatie care a trimis proiect", a mai declarat Guseth.

Intr-un comunicat de presa, Freedom House respinge acuzele aduse de actualul ministru al Justitiei si sustine ca in declaratiile lui Chiuariu exista "numeroase inexactitati sau chiar falsuri".

Fraza de care se leaga Ciuariu se gaseste in Anexa metodologica, pagina 175: "Acest raport a fost redactat intre 1 februarie si 15 martie 2004" (!), despre care Freedom House (FH) spune ca e o eroare.

Reprezentantii FH sustin ca ministrul citeaza o informatie eronata din capitolul de metodologie si ca raportul a fost realizat, in realitate, in perioada 1 februarie - 15 martie 2005, asa cum rezulta din multiplele referiri la intalnirile organizate in aceasta perioada cu persoane publice precum procurorul general la acea data, Ilie Botos, procurorul general al PNA, Ioan Amarie si presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna.

"Sunt analizate in raport initiative legislative de la inceputul anului 2005, cum ar fi legislatia privind ridicarea imunitatii fostilor ministri", se arata in comunicatul remis de Freedom House.

Si Alina Mungiu Pippidi, nominalizata de Chiuariu printre cei care ar fi falsificat licitatia, a respins acuzele: "Mi-e foarte rusine ca i-am convins pe cei de la Freedom House sa intre in aceasta porcarie ordinara", a declarat Mungiu pentru NewsIn.