BCR a anuntat ca isi va reduce numarul de angajati cu 2.400, de la 10.600 azi la 8.200 pana la sfarsitul anului viitor. Un astfel de anunt poate fi considerat normal considerand ca firmele private care preiau foste firme de stat reusesc sa le faca mai eficiente.

Cazul BCR are insa si alte explicatii.

BCR, dupa ce a inghitit Bancorex la sfarsitul anilor ‘90, a devenit cea mai importanta banca romaneasca. Spre deosebire de alte banci romanesti, conducerea BCR a fost curata si competenta iar venirea BERD ca actionar a pregatit banca pentru privatizare, pretul de vanzare catre Erste ramane cel mai mare pret obtinut din privatizare de catre Romania.

In ultimii ani, activitatea bancara romaneasca a crescut simtitor. Insa cresterea semnificativa a salariilor (cu 25% pe an in ultimii 3 ani) a grabit probabil planurile Erste de eficientizare a activitatii BCR.

Si cam acesta este si drumul de urmat pentru alte firme care doresc cresterea productivitatii: centralizare, externalizare, sisteme; BCR va deveni mai supla, mai eficienta si mai profitabila.

Multi probabil ca vor fi ingrijorati de soarta angajatilor BCR. Eu cred ca nu au de ce. Pe de o parte, piata muncii este la aceasta ora favorabila angajatilor: daca CEC are un departament de resurse umane competent ar intra in legatura acum cu BCR pentru a-i atrage pe cei disponibilizati.

Pe de alta parte, majoritatea angajatilor au pachete de actiuni la BCR in valoare de cateva zeci de mii de euro. (PS. In privinta soartei angajatilor, ZF vine cu detalii suplimentare aici ).

Insa trebuie sa invatam si alta lectie din aceasta decizie a BCR: si anume ca angajatii sunt, pe termen lung, vulnerabili. De aceea este bine ca orice angajatat sa fie “propriul sau patron”, in sensul ca trebuie sa stie daca setul sau de abilitati este cerut de piata si la ce pret, sa fie flexibil si sa incerce de la an la an sa poata si sa stie sa faca mai mult.

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica