Noul avion "Suhoi Superjet 100", destinat pietei mondiale si considerat ca fiind "speranta aeronauticii ruse", a fost prezentat, miercuri, pentru prima oara publicului rus. Prezentarea oficiala a aparatului a avut loc in prezenta primului vicepremier rus Serghei Ivanov, la uzina KNAAPO din orasul Komsomolsk pe Amur, relateaza Reuters.

Superjet 100 este proiectat pentru un numar cuprins intre 78 si 98 de pasageri. Acesta va fi primul avion rusesc de transport care va fi certificat de autoritatile americane si europene, etapa obligatorie pentru vanzarile pe piata mondiala.

Presedintele holdingului "Suhoi", Mihail Pogosian, a adresat multumiri atat Guvernului Rusiei, cat si Italiei si Frantei pentru sprijinul acordat acestui proiect, companii franceze si italiene investind sume importante in acest proiect.

"SuperJet-100 este rezultatul eforturilor si talentului specialistilor rusi, precum si al expertilor straini care au facut parte din echipa care a conceput acest aparat nou si unic", a declarat Pogosian, citat de RIA Novosti.

'

"Toate marile companii, ca Boeing si Airbus, s-au lansat in fabricarea de aparate comerciale. Noi dorim de asemenea sa ne gasim locul nostru pe piata aparatelor regionale, iar arma noastra este noul avion SuperJet-100", a mai subliniat directorul grupului Suhoi.

Dupa cum se preconizeaza, primul zbor al noului aparat conceput in totalitate pe baza ultimelor tehnologii in domeniu va avea loc la sfarsitul anului 2007. Primele livrari pentru transportatorul rus Aeroflot va debuta in noiembrie 2008. Pretul de lista pentru avionul "Suhoi Superjet 100" este de circa 25 de milioane de dolari.

Circa 30 de avioane vor fi livrate in 2009, productia urmand sa atinga lunar cinci pana la sase aparate de zbor in 2010, a explicat Pogosian.