Statul ungar se pregateste de o batalie grea pe frontul strategic al energiei, in care se va confrunta cu interese economice globale, cu Comisia Europeana si cu partenerii austrieci din Uniunea Europeana (UE), dupa ce a reiterat marti ca se va opune in continuare, alaturi de managementul MOL, ofertei ostile de preluare, lansata de gigantul austriac OMV.

Potrivit cotidianului „Financial Times”, parlamentul ungar redacteaza un proiect de lege care sa ofere guvernului posibilitatea de a se opune prin veto achizitiilor in cateva domenii, inclusiv cel petrolier, considerate de Budapesta „industrii strategice”.

In contextul actual, legea nu este insa altceva decat un nou instrument care va permite guvernului lui Ferenc Gyurcsany sa poata bloca tentativa grupului petrolier controlat de statul austriac si emiratul arab Abu Dhabi, de a prelua MOL, furnizorul national ungar de produse petroliere si derivate.

„Consideram important sa avem controlul asupra companiilor care au importanta strategica pentru public, in cazul in care un stat strain incearca sa castige influenta”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta, in aceeasi zi in care OMV anuntase ca nu intelege reticentele partenerilor maghiari si va trece la preluarea fortata a pachetului majoritar la MOL.

OMV cere ajutorul UE

Dincolo de presiunea pe care cazul MOL-OMV o pune asupra relatiilor deja tensionate dintre cele doua state ale fostului Imperiu Habsburgic, linia Ungariei risca sa genereze o reactie defavorabila si din partea Comisiei Europene, care a fost deja solicitata de OMV sa intervina.

Budapesta se pregateste sa reziste in fata preluarii MOL, chiar si cu riscul unei confruntari cu Bruxelles-ul, care ar putea considera protectionismul maghiar daunator liberei circulatii a capitalului.

In plin asediu asupra protectionismului national lansat de executivul comunitar condus de Jose Barroso, legea industriilor strategice ungare are sanse sa fie denuntata la Bruxelles ca o bariera in calea liberei circulatii a capitalului, unul dintre principiile fundamentale ale blocului economic european.

Guvernul spaniol si cel francez au fost deja aspru criticate pentru interventiile pe care le-au facut in cazurile preluarii de catre companii straine a firmelor Endesa si Suez. Budapesta pare insa sa mizeze pe efectele limitate pe care le-au avut criticile venite de la Bruxelles.

integral in EvZ