Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o Ordonanta de Urgenta care largeste baza de calcul a contributiilor sociale datorate de angajatori si angajati, prin impozitarea primelor, a sporurilor si a celorlalte stimulente salariale.

Daca in prevederile anterioare baza de calcul pentru contributiile sociale era salariul de baza la care se adaugau sporurile cu caracter permanent, noile prevederi o extind la toate veniturile brute realizate, adaugandu-se la salariu sumele din prime, sporuri, stimulente.

Potrivit unui comunicat al Executivului, pentru persoanele angajate care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, baza de calcul este venitul brut realizat lunar. Pentru alti lucratori angajati cu alte tipuri de contract, contributiile sociale se vor calcula pornind de la venitul lunar asigurat inscris in declaratia sau contractul de asigurare sociala.

In ceea ce ii priveste pe angajatori, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.

”Largirea bazei de calcul pentru contributiile sociale constituie si o baza pentru o viitoare reducere a cotelor de contributii de asigurari sociale datorate de angajatori si angajati la bugetul asigurarilor pentru somaj”, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Contactati de HotNews.ro, atat reprezentantii sindicatelor, cat si cei ai patronatelor au declarat ca nu pot face afirmatii legate de Ordonanta de Urgenta care stabileste impozitarea primelor, a sporurilor si a celorlalte stimulente salariale intrucat acest document nu a fost facut public.

Cristian Pirvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a declarat ca ”nu stim ce vor sa faca pentru ca nu au vrut sa se stie. Nu au facut dialog social asa cum trebuiau sa faca. Aceasta masura face parte din seria neagra a tuturor actelor promovate de Guvern in ultima perioada.

La fel s-a intamplat cu achizitiile publice si cu Registrul Comertului, care nu mai da date despre actionari”.

”Nu pot decat sa fac decat speculatii pentru ca nu am vazut documentul. Aceasta ordonanta este departe de a fi corecta. Angajatorii vor gasi insa, ca intotdeauna, noi solutii pentru plata drepturilor banesti catre salariati, iar pe de alta parte se va accentua evaziunea fiscala”, este de parere Dumitru Costin, presedintele Cartel ALFA.