Partidul Romanilor din Italia (PIR) a obtinut in cursul serii de luni, 1 octombrie autorizatia de a organiza manifestatia anuntata pentru data de miercuri, 3 octombrie. Cererea a fost aprobata de catre Chestura generala a capitalei italiene in timp record. Si romanii din Torino se pregatesc de o manifestatie similara, dupa ce tot mai multi politicieni italieni incep sa abordeze tema imigratiei.

Manifestatie aprobata in regim de urgenta

Potrivit reglementarilor in vigoare, este necesar un preaviz de trei zile pentru a obtine o autorizatie de miting in centrul Romei.

Prin urmare, manifestatia va avea loc miercuri, 3 octombrie, incepand cu ora locala 17.00 (18.00 - ora Romaniei) in Piata San Marco din centrul Romei. Piata San Marco se afla in imediata vecinatate a primariei orasului (Campidoglio) langa Piata Venezia.

Presedintele Partidului Identitatea Romaneasca, Giancarlo Germani, ne-a declarat in exclusivitate ca si alti romani din Peninsula de pregatesc de manifestatii similare.

“Am primit semnale de sustinere din toata Italia. Romanii din Torino ar vrea sa organizeze o manifestatie asemanatoare. Am contactat si alte asociatii din Lazio care si-au exprimat adeziunea si vor sa participe miercuri. Va fi prezenta si o delegatie din partea partidului Insieme per l’Italia ( Impreuna pentru Italia).

Vom cere primarului Veltroni instituirea unei comisii comune permanente impreuna cu reprezentanti ai romanilor. Romanii trebuie sa fie implicati in decizii si declaratii care ii privesc, pentru ca sunt direct interesati”, a declarat Germani.

Apel catre romai: veniti la manifestatie

Organizatorii fac un apel catre comunitatea de romani din zona Romei: “stim ca miercuri e o zi de lucru, dar trebuie sa aratam ca existam si noi, romanii cinstiti. Mai ales ne adresam asociatiilor de romani sa trimita reprezentantii lor. Noi nu cerem decat sa fim respectati”.

Decizia de a organiza o manifestatie a fost luata in urma intensificarii atacurilor din presa italiana asupra comunitatii romanesti din Italia. Primarul Walter Veltroni a afirmat, fara sa indice pana in prezent sursa informatiilor sale, ca “75% din arestatii la Roma din primele 8 luni ale anului sunt romani”.

El a avertizat autoritatile de la Bucuresti, invinuindu-le ca nu isi asuma raspunderea fata de fluxul de romani inspre Italia, si amenintand cu interventia Uniunii Europene. Anumite voci din cadrul comunitatii pun la serioasa indoiala afirmatiile lui Veltroni, sustinand ca ar fi fost facute cu scop pur electoral.

Miruna Cajvaneanu, Ziarist independent, Roma