Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene a decis, joi, sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, ca urmare a analizelor economice si monetare pentro zona euro.

"Informatiile care au fost publicate de la ultima noastra reuniune au confirmat ca prognoza pentru stabilitatea preturilor pe termen lung este amenintata de riscuri", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, citat de NewsIn.

El a adaugat ca "in acest cadru, si in contextul in care cresterea creditelor si a masei monetare din zona euro este viguroasa, politica noastra monetara poate contrabalansa riscurile la adresa stabilitatii preturilor".

Presedintele Bancii Centrale Europene a mai spus ca elementele fundamentale ale economiei zonei euro sustin o prognoza favorabila pentru activitatea economica pe termen mediu. El a avertizat, insa, ca, "data fiind volatilitatea de pe pietele financiare si reaparitia riscurilor la care am asistat in ultimele saptamani, aceasta evaluare este insa inconjurata de nesiguranta accentuata".

Consiliul Guverantorilor BCE va monitoriza indeaproape toate evolutiile inflatiei si ale pietelor financiare in perioada urmatoare.

Jean-Claude Trichet a mai spus ca economia zonei euro a avut o crestere sustinuta in prima jumatate a acestui an si aratat ca prognozele pentru 2008 confirma scenariul legat de cresterea economica, bazat pe faptul ca o temperare a cresterii economice din Statele Unite va fi contrabalansata partial de puterea continua a economiilor tarilor emergente.

Presedintele Bancii Centrale Europene a mai precizat ca riscurile privind evolutia preturilor sunt accentuate si includ posibilitatea scumpirii petrolului si a produselor agricole.