Fondul Monetar International isi va reduce, da la 5,2% la 4,8% estimarile referitoare la ritmul de crestere inregistrat de economia mondiala in anul 2008, au anuntat, marti, surse germane apropiate FMI, citate de AFP.

Precedenta estimare, de 5,2%, data din luna iulie, inaintea turbulentelor care au afectat pietele financiare si monetare din intreaga lume.

Fondul Monetar Internationa ar urma sa dea publicitatii saptamana viitoare perspectivele de toamna privind evolutia economiei mondiale. Potrivit surselor germane, acestea ar urma sa fie revizuite in scadere pentru majoritatea regiunilor globului.

Potrivit sursei citate, FMI mizeaza anul viitor, pentru zona euro, pe o crestere de 2,1% a Produsului Intern Brut, comparativ cu 2,5 procente, cat estimase in luna iulie.

Pentru Statele Unite, prima economie mondiala dar si cea mai grav afectata de recenta criza a creditelor ipotecare, revizuirea este si mai dramatica. FMI mizeaza, aici, pe o crestere economica de 1,9%, comparativ cu 2,8 procente, cat estimase in urma cu 3 luni.

In cazul Germaniei, care are cea mai puternica economie din zona euro, si al Frantei, Fondul mizeaza pe o crestere economica de 2%, comparativ cu 2,4% si respectiv 2,3%, cifre avansate in iulie. Si in China, perspectivele de crestere au fost reduse de la 10,5 la 10 procente.

Directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, a declarat, recent, ca asa-numita criza a creditelor va fi cel mai puternic resimtita in anul 2008, in special in Statele Unite.