Emil Boc nu s-a putut intalni, la Cluj cu o delegatie britanica, din cauza ca ceata l-a impiedicat sa decoleze de la Bucuresti, unde se afla in interes de partid.

Delegatia engleza, care a vizitat orasul in perioada 8-9 octombrie, pentru a pune bazele unui parteneriat intre Cluj-Napoca si Cardiff, a fost formata din presedintele Consiliului Local Cardiff, Rodney Berman (functie echivalenta cu cea de primar), membri ai Consiliului Local si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett.

Vizita a avut caracter economic, administrativ, social si politic, cu accent pe marile investitii din zona (Nokia si Emerson).

In urma cu mai putin de o luna, Emerson a realizat un demers similar la Craiova, vizitand orasul impreuna cu un grup de oameni de afaceri englezi, la cateva zile dupa semnarea contractului de privatizare cu Ford.

Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, care citeaza surse din mediul economic, absenta primarului Clujului, considerata o gafa diplomatica, l-a dezamagit puternic pe Robin Barnett, care isi gandise programul special pentru a se intalni cu Emil Boc.

La fel de dezamagit a fost si Rodney Berman: „Sunt foarte dezamagit de faptul ca nu l-am intalnit pe domnul Boc, insa am fost bine primiti de viceprimari”, a declarat presedintele Consiliului Local Cardiff, citat de Ziua de Cluj.

„Sunt la Bucuresti, trebuia sa ma intorc de dimineata, dar avionul nu a putut decola din cauza cetii. Nu am avut ce face, asa ca mi-am luat o zi libera . Imi pare rau ca nu m-am putut intalni cu domnul ambasador si consilierii din Cardiff”, s-a scuzat Emil Boc, citat de Evenimentul Zilei.

Delegatia din Cardiff le-a impartasit clujenilor cateva dintre experientele sale administrative. Principalele subiecte dezbatute au fost transportul, regenerarea urbana, dar si dezvoltarea competitivitatii regionale. Cum orasul britanic este asemanator, ca marime, cu municipiul Cluj Napoca, autoritatile de acolo au dat cateva solutii pentru decongestionarea traficului.

“Ei au realizat mai multe parking-uri la intrarile in oras pentru ca «navetistii» sa-si lase acolo masinile si sa umble prin oras cu mijloacele de transport in comun. O alta solutie a fost crearea unor benzi speciale pentru transportul in comun si incurajarea folosirii bicicletelor prin oras”, a explicat viceprimarul Adrian Popa, citat de Ziua de Cluj.

O alta solutie propusa de presedintele Consiliului Local din Cardiff pentru decongestionarea traficului a fost „1 din 5”. Adica in una din cele 5 zile lucratoare, oamenii sa isi lase masinile acasa si sa foloseasca fie transportul in comun, fie masina unui coleg.

Oficialul britanic a dezvaluit si ca, timp de cativa ani, a purtat discutii cu angajatorii pentru ca acestia sa le ofere angajatilor reduceri la abonamentele pentru transportul in comun si a sugerat ca aceasta solutie ar putea fi adoptata si la Cluj.

Delegatia britanica a vizitat si parcul industrial Tetarom, care gazduieste atat investitia Nokia, cat si cea a lui Emerson.

In plus, englezii s-au intalnit cu reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie, ai Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, dar si cu vicepresedintele PSD Ioan Rus, cunoscut ca influent om de afaceri.

„Discutiile au vizat in principal oportunitatile de dezvoltare economica a judetului”, a declarat Ancuta Abrudan, purtatorul de cuvant al PSD Cluj, citat de Evenimentul Zilei.

Englezii au vizitat si cartierul de locuinte sociale din Oser, zona de posibila dezvoltare, soseaua de centura Bulevardul Muncii - Apahida, si Universitatea Tehnica.

„Clujul este unul dintre cele mai dinamice orase din Romania”, a concluzionat, la final, ambasadorul Marii Britanii.

Precizari de la Ambasada Britanica

Intr-o declaratie remisa astazi HotNews.ro, Ambasada Britanica precizeaza ca "ne-a parut bineinteles rau ca domnul primar Emil Boc nu a putut sa ni se alature in cadrul seminarului final, dar sunt complet false sugestiile aparute in mass media ca acest lucru ar fi fost interpretat negativ de catre ambasadorul britanic sau de delegatia din Cardiff.

Dupa cum a remarcat si ambasadorul Barnett, suntem extrem de recunoscatori primarului municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, vice-primarilor Adrian Popa si Boros Janos si echipei Primariei pentru organizarea acestui important eveniment, care speram ca va constitui o baza solida pentru dezvoltarea relatiilor stranse dintre cele doua orase."