Aproape jumatate dintre romani considera ca problema prioritara pe care ar trebui sa o rezolve Guvernul pana la finalul mandatului este majorarea pensiilor si a salariilor, in timp ce doar 6 procente acorda aceeasi importanta justitiei, releva un sondaj Gallup realizat in luna septembrie la cererea Agentiei pentru Strategii Guvernamentale si citat de NewsIn.

La intrebarea “Care sunt principalele 3 probleme pe care Executivul ar trebui sa le rezolve pana la finalul mandatului sau legal din 2008?”, 48% dintre cei intervievati au indicat majorarea veniturilor (a salariilor si a pensiilor), iar un sfert, problema somajului si a lipsei locurilor de munca.

Sanatatea a fost nominalizata de 19% dintre repondenti, protectia sociala de 14%, iar cresterea nivelului de trai si invatamantul, de 13%. Doar 10% sunt preocupati de infrastructura, 9% de cresterea si stabilitatea economiei, iar problemele privind coruptia si agricultura au fost nominalizate de 8 procente dintre cei intervievati. Justitia si domeniul legislativ figureaza pe ultimul loc, cu doar 6%.

Cei mai multi dintre cei chestionati - 28%, considera ca masurile luate de Executiv in domeniul relatiilor internationale ale Romaniei sunt in acord cu asteptarile lor, iar 27% apreciaza majorarea pensiilor. Educatia si sanatatea apar pe locurile trei si patru, cu 15%, respectiv 14%.

Domeniul privatizarilor a fost nominalizat de 10% dintre repondenti, protectia sociala de 8%, iar reducerea impozitelor de 7%. Justitia figureaza pe ultimul loc, cu 6 procente.

Cei chestionati mai spun ca Executivul ar trebui sa isi intareasca controlul in agricultura (22%), sanatate (21%), educatie (15%), dar numai 3% au nominalizat justitia si combaterea coruptiei.

La intrebarea "Care este cea mai recenta initiativa a Guvernului sau a unui minister de care va aduceti aminte?", cei mai multi au invocat majorarea pensiilor (24%), pe locul urmator figurand programul de analize gratuite al Ministerului Sanatatii (4%).

Pe de alta parte, aproape jumatate dintre romani - 49%, afirma ca vor merge sigur la vot pe 25 noiembrie, la scrutinul pentru Parlamentul European, in timp ce 4% afirma cu certitudine ca nu se vor prezenta la urne.

Sondajul Gallup a fost realizat in luna septembrie, pe un esantion reprezentativ de 1.154 de persoane cu varsta de peste 18 ani, si are o marja de eroare de +/- 2,9%.