Curtea Suprema a decis restituirea catre DNA a dosarului lui Adrian Nastase, sub motivul ca urmarirea penala s-a facut fara avizul presedintelui sau parlamentului. Potrivit legii raspunderii ministeriale din acea perioada, avizul nu era necesar. Curtea Constitutionala a decis in 5 iunie ca acest aviz este obligatoriu si pentru fostii ministri.

Judecatorii Curtii Supreme au decis ca dosarul Zambaccian se va intoarce la DNA pentru refacerea urmaririi penale. Motivul invocat de avocatii lui Adrian si Dana Nastase si acceptat de judecatorii ICCJ, se refera la faptul ca urmarirea penala a lui Adrian Nastase s-a facut fara avizul Presedintelui sau Parlamentului.

La vremea respectiva, Adrian Nastase nu mai era ministru in functie, iar legea raspunderii ministeriale nu prevedea avizul presedintelui pentru fostii ministri. Decizia ICCJ vine ca urmare a hotaririi Curtii Constitutionale care a stabilit ca si anchetarea fostilor ministrii trebuie sa aiba avizul presedintelui, in caz contrar fiind neconstitutionala.

Daniel Morar a anuntat ca DNA a declarat recurs impotriva deciziei ICCJ de restituire a dosarului Zambaccian, completul de noua judecatori urmind sa dea verdictul definitiv. Morar sustine ca hotaririle Curtii Constitutioanle au putere doar pentru viitor, nefiind retroactiv.

In situatia in care insa hotarirea de astazi va ramine definitiva, Morar spune ca va cere avizul presedintelui sau pe cel al Parlamentului, iar in motivarea judecatorilor trebuie sa se precizeze clar daca actele de la dosar ramin sau nu valabile

Cazul Zambaccian constituie un precedent pentru toate dosarele fostilor ministri ajunse in instanta, care din acest moment pot fi restituire procurorilor.