Pentru orice problema cat de mica, americanii dau fuga la psiholog sau la psihiatru. Pe romani insa cu greu ii prinzi in cabinetele specialistilor. Cei mai multi dintre ei fie nu au bani sa dea la doctori, fie considera ca stresul nu este atat de daunator pe cat se spune.

Specialistii avertizeaza: cu stresul nu e de glumit! Peste jumatate din populatia tarii sufera de boli cardiovasculare si tulburari depresive. Daca incercati sa tineti stresul sub control, aceste zece sfaturi va vor fi utile.

Discutati despre ceea ce va supara! Cand va simtiti in stare, nu va jenati sa discutati cu un prieten sau cu partenerul de viata problemele pe care le aveti. Chiar daca nu intotdeauna veti urma sfaturile pe care le primiti, veti reusi sa priviti anumite situatii cu mai multa obiectivitate.

Faceti-va o mica placere! Cel putin o data pe zi, incercati sa faceti ceva care sa va bucure. Ascultati o melodie preferata, cumparati o floare, sunati o persoana care va e draga.

Radeti de cate ori aveti ocazia! Rasul este un adevarat medicament, oxigeneaza plamanii, stimuleaza producerea de endorfine si da un sentiment de euforie. Uneori puteti da si in plans - o alta eliberare pozitiva.

Faceti sport! Un studiu realizat de cercetatorii de la University of British Columbia arata ca 20 - 30 de minute de aerobic, de trei ori pe saptamana, pot reduce starea de anxietate si depresia in 3 luni.

Invatati sa spuneti NU! Nu cedati atat de usor. Nimeni nu va obliga sa fiti de acord cu absolut orice. Prin urmare, trebuie sa va sustineti propriile pareri cu calm. Nu asteptati sa fiti intrebat. Exprimati-va de la inceput opinia.

Foto: AP

Fiti creativi! Femeile se streseaza mai repede decat barbatii, sunt frustrate si deprimate. Daca nu vreti sa ajungeti in aceasta situatie, trebuie sa va gasiti ceva interesant de facut. Va va tine mintea ocupata si deschisa la noutati.

Fiti realisti! Acceptati-va propria personalitate si nu incercati sa deveniti ceea ce nu sunteti. In schimb, invatati care va sunt punctele slabi si cele forte. De asemenea, incetati sa va mai pedepsiti pentru greselile din trecut. Invatati din ele si dati-le uitarii.

Faceti-va planul si stabiliti-va prioritatile! Organizati-va viata mai bine si rezolvati problemele importante din timp, ca sa scapati de framantari si sa va concentrati asupra altor lucruri.

Ganditi pozitiv! Nu cautati aprobarea cuiva si nu puneti la indoiala deciziile pe care le luati. Spuneti-va ca faceti un anumit lucru nu ca sa fiti popular, ci pentru ca va place cu adevarat.

Fiti blanzi cu propria persoana! Cand sunteti stresat, aveti grija de dumneavoastra. Serviti-va mancarurile preferate, faceti un masaj de relaxare sau cititi o carte intr-o cada plina cu spuma. Distrati-va. Daca nu aveti bani puteti face ceva si mai simplu, precum o plimbare in parc sau lucruri copilaresti: aruncati cu pietre intr-o baltoaca sau sariti intr-o gramada de frunze uscate.

Sursa: womenfitness.net