Comisarul european pentru multi-lingvism, Leonard Orban, a declarat ca Uniunea Europeana devine mai solida prin adoptarea tratatului, informeaza RFI Romania.

“Uniunea Europeana are noi instrumente ca sa-si asume rolul din ce in ce mai important la nivel global”, a afirmat Orban, mentionand in acest context politica energetica, politica vizand schimbarile climaterice, masuri de combatere a terorismului sau crimei organizate.

Potrivit lui Orban, instrumentele existente in Tratat “vor da raspunsuri necesare si adecvate pentru Uniunea Europeana”.

Chestionat in legatura cu posibilitatea ca Tratatul sa nu fie ratificat de toate cele 27 de state membre ale UE, Orban a afirmat ca “nu excluda” sa apara probleme in adoptarea documentului. “Pana in momentul de fata doar Irlanda a mentionat faptul ca tratatul va fi subiect de referendum pentru ca asa prevede constitutia irlandeza.

Dar nu e exclus ca alte state membre sa procedeze la aceasta formula”, a declarat comisarul pentru multi-lingvism, mentionand Danemarca si Marea Britanie printre statele unde este posibila organizarea de referendumuri pentru adoptarea Tratatului.

“E greu de presupus in momentul de fata ca va fi un proces extrem de lin si ca nu vor fi probleme”, a precizat Orban, adaugand insa ca “speram ca ele vor fi rezolvate astfel incat in 2009 tratatul sa intre in vigoare.”

Comisarul european pentru multilingvism a atras, insa, atentia ca la nivelul Comisiei Europene exista "toleranta zero" in privinta incalcarilor Tratatului de Aderare.

Declaratia lui Orban face referire la cazul Romaniei, impotriva careia Comisia Europeana a declansat de 5 ori procedura de incalcare a Tratatului de Aderare, asa-numitul "infringement".

Comisia Europeana investigheaza posibila acordare de ajutoare de stat care nu sunt compatibile cu legislatia europeana in cazul privatizarii societatilor Automobile Craiova, in momentul vanzarii acesteia catre Ford, si a Combinatului Mittal Steel Roman, fostul Petrotub.

De asemenea, Romania mai este acuzata de incalcarea Tratatului de Aderare prin pastrarea asa-numitei "Actiuni de Aur" la Petrom.

O alta bila neagra a tarii noastre este taxa de prima inmatriculare auto, care contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare.

In plus, Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei si din cauza nerespectarii legislatiei europene din domeniul biodiversitatii. Tara noastra nu a reusit sa stabileasca zone special protejate pentru pasarile salbatice migratoare si pentru speciile aflate in pericol.