Imigrantii cu un nivel ridicat de calificare ar putea lucra in Uniunea Europeana in conditii mai bune, potrivit proiectului "Cartii albastre", care urmeaza sa fie prezentat, marti, de Comisia Europeana, anunta AFP.

Denumita "Cartea albastra" dupa modelul "Cartii verzi" care le permite imigrantilor sa munceasca in Statele Unite, ea isi propune sa ii atraga in Uniunea Europeana pe inginerii, specialistii IT sau muncitorii calificati care aleg, in prezent, sa lucreze in Statele Unite, Canada sau Australia.

Statisticile arata ca, in acest moment, 55% dintre imigrantii calificati aleg sa mearga in Statele Unite si doar 5% in Uniunea Europeana.

Avantajul pentru imigranti ar fi acela ca ar obtine un permis de sedere si de munca de doi ani, ce poate fi reinnoit, si care va fi eliberat in aceleasi conditii in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Dupa aceasta perioada initiala, ei ar putea merge sa muncesca in aceleasi conditii, intr-un alt stat.

Conditiile impuse imigrantilor sunt, insa, destul de stricte: o diploma recunoscuta, cel putin trei ani de experienta profesionala si o oferta de munca ce nu a putut fi ocupata de un cetatean comunitar.

Pentru a evita dumping-ul social de care se tem sindicatele, Comisia propune ca salariul imigrantului sa fie de 3 ori mai mare decat salariul minim din tara unde urmeaza sa lucreze.

Potrivit studiului de impact realizat de Comisie, statele membre au deja legislatii pentru imigrantii cu un nivel ridicat de calificare, dar limitate adesea la cazuri specifice (precum artisti, cercetatori, sau transferul in cadrul unei intreprinderi). In plus, diversitatea conditiilor de acceptare "le limiteaza mobilitatea in Uniunea Europeana", noteaza studiul.

Comisia este constienta de faptul ca aceasta constituie o problema delicata, deoarece statele membre au piete ale fortei de munca diferite.

Pentru a putea fi adoptata, propunerea de directiva a Comisiei Europene necesita acordul unanim al celor 27 de state membre.