Premierul Tariceanu a declarat ca sustine o singura formula a votului uninominal, cea agreata cu Pro Democratia. "Orice alta varianta, spune premierul, exclude jumatate din populatia Romaniei de a fi reprezentata in Parlament.

Daca se incearca sa se promoveze tot felul de alte formule care nu decurg decit din acelasi lucru, exercitarea totalitara si discretionara a puterii, nu cred ca ne putem permite", a declarat Tariceanu.

Mircea Geoana are insa o alta solutie: proiectul PSD, care, doar intimplator coincide cu viziunea lui Traian Basescu.

Liderul social- democrat a cerut intoarcerea la proiectul de lege pe care PSD l-a promovat in 2005, "o initiativa fara compromisuri, cum doreste domnul Basescu si care reprezinta si singura formula care poat degaja o majoritate in Parlamentul Romaniei"." Daca doreste domnul Tariceanu sa-si asume raspunderea, sa si-o asume pe proiectul PSD"

Daca pina miercuri legea nu va fi adoptata in Parlament, premierul a spus ca isi va suma raspunderea. Cit priveste consultarile cu partidele convocate pentru aceasta saptamina, este foarte posibil ca acestea sa nu mai aiba loc.

Presedintele Basescu s-a exprimat de mai mult ori in favoarea votului uninominal in doua tururi de scrutin, pe sistemul alegerii primarilor. Luni, cu ocazia lansarii candidatilor PD la europarlamentare a lasat a se intelege ca va initia refendumul in acest sens. Surse de la Cotroceni spun ca intrebarea din decretul preezidential pentru referendum se va referi la uninominalul in doua tururi.