Fostul presedinte al Parlamentului European, Pat Cox, a declarat ca exista precedente in UE privind organizarea simultana a euroalegerilor cu alte scrutinuri. Cox a dat exemplul Irlandei, unde in 2004 au avut loc in aceeasi zi alegeri locale, un referendum pentru modificarea Constitutiei si alegeri europene.

" Asta s-a intimplat la noi. Exista precedente si din cite stiu eu si in alte tari au fost puse intrebari politice odata cu aceste alegeri", a declarat Pat Cox dupa o intilnire cu Mircea Geoana. Fostul presedinte al Parlamentului European in perioada 2002-2004 a evitat sa comenteze situatia din Romania, limitindu-se la acest exemplu.

Declaratia lui Pat COX vine in contextul mai multor luari de pozitie ale unor parlamentari europeni pe tema organizarii simultane a referendumului si a euroalegerilor.

Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele socialistilor europeni, a declarat pentru RFI ca decizia este " foarte neinspirata".

" Sa confunzi campania pentru alegeri europene cu cea pentru sistemul de vot nu este o decizie foarte buna si arata o lipsa de respect pentru Uniunea europeana si Parlamentul european, ca si cum nu ar fi un moment foarte simbolic si foarte important pentru tara", a spus Wiersma.

In schimb, Hans-Gert Pottering, presedintele PE si Wilfried Martens, presedintele PPE, au sustinut ca nu vad nici un impediment in organizarea in aceeasi zi a celor doua scrutinuri. Ambii au recomandat insa ca temele europene sa nu fie complet eclipsate de cele interne.