Campania electorala pentru alegerile europarlamentare a inceput vineri. Potrivit hotararii de Guvern care stabileste programul calendaristic al scrutinului pentru Parlamentul European, campania electorala incepe cu 30 de zile inaintea datei la care se vor desfasura alegerile (programate pentru 25 noiembrie) si se va incheia sambata, 24 noiembrie.

Campanie dubla

Campania pentru alegerile europarlamentare se va suprapune, insa, cu cea pentru referendumul pe tema votului uninominal. Decretul prezidential privind organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romaniei prevede ca referendumul sa aiba loc in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare. Decretul a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial.

Sloganurile sunt gata

Partidele si-au pregatit sloganurile si afisele pentru campanie. Potrivit Realitatea Tv, cele mai multe formatiuni politice au ales un mesaj european, iar unele merg pe mana personalitatilor.

Singurul care nu are un slogan este Partidul Democrat.

Liberalii au optat pentru sloganul “EU promovez Romania”, EU fiind initialele European Union.

Tarnistii au ales sloganul “Raman roman in Europa”, iar pentru a-si convinge alegatorii, si-au incaltat candidatii in opinci.

In schimb, liberal-democratii merg pe mana liderului: “Voteaza Stolojan. Il meriti pe cel mai bun.”

PSD intra in cursa cu sloganul “Pentru o Romanie mai puternica si echitabila”, iar PRM, “Cu Romania Mare intr-o Europa unita”.

Conservatorii vor defila cu deja consacratul “Afirma-te, romane”, iar UDMR are afise bilingve, cu slogane diferite, in functie de limba.

Fara sondaje de opinie pe perioada campaniei

Spre deosebire de alegerile de pana acum, guvernul a decis sa interzica difuzarea, in mediul audiovizual, a sondajelor de opinie ce au continut electoral, precum si difuzarea de emisiuni electorale referitoare la intentia de vot cu 30 de zile inaintea datei la care se vor desfasura alegerile europarlamentare.

De asemenea, este interzisa si prezentarea de sondaje realizate la iesirea de la urne in ziua de referinta, inaintea incheierii procesului de votare.

Cine a furat startul

Unele formatiuni politice au fost deja acuzate ca au furat startul in campania pentru euroalegeri. Biroul Electoral Judetean Gorj a decis, joi seara, sa inlature afisele electorale ale Partidului Democrat postate pe panouri inainte de inceperea oficiala a campaniei electorale.

In urma cu doua saptamani, reprezentantul Partidului Romania Mare, Gheorghe Funar, a reclamat la Biroul Electoral Central faptul ca Partidul Liberal Democrat ar fi distribuit fluturasi in capitala, inaintea startului oficial al campaniei.

BEC a decis, atunci, sa incerce oprirea distribuirii fluturasilor si sa faca demersuri pentru a stabili cine a distribuit fluturasii, in ce zone si in ce tiraj au fost ei imprimati.