Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate anul viitor la licitatie opt noi licente de explorare a anuntat directorul general adjunct al Agentiei, Mihai German, citat de Rompres. Majoritatea perimetrelor de explorat sunt in estul Romaniei.

Termenul pentru depunerea ofertelor este 24 ianuarie 2008, a anunta oficialul ANRM. Mihai German a mai aratat ca cele opt perimetre sunt situate in localitatile Botosani, Dorohoi, Harlau, Prut, Iasi, Siret, Husi, Anina si una in Depresiunea Est Panonica, in sud-vestul tarii.

De asemenea, tot in 2008, ANRM ar putea incheia contracte pentru 26 de perimetre de exploatare situate in sudul tarii, in nord-vest si in Moldova. Ofertele pot fi depuse pana la sfarsitul lunii februarie 2008. O mare parte din aceste perimetre a apartinut companiilor Petrom si Romgaz, care detin impreuna majoritatea zacamintelor de petrol si gaze naturale din Romania.

In prezent, Romania are rezerve 700 milioane tone de titei, din care 35% sunt rezerve atestate si peste 1.000 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care peste 45% sunt rezerve sigure.

Romania a realizat o productie de 4,8 milioane tone de titei si 12,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, in 2006.

Cea mai mare productie de titei realizata de Romania, de 15 milioane tone, a fost consemnata in 1977, in timp ce productia maxima de gaze naturale a fost atinsa in 1986, cu peste 35 miliarde metri cubi de gaze naturale extrase.