Republica Moldova este un stat in curs de disparitie, fara nicio sansa de a deveni independent, iar in jurul anului 2017 va fi impartit intre Ucraina si Romania, se afirma intr-un studiu elaborat de analisti rusi si citat de cotidianul Flux din Chisinau.

Potrivit studiului “Lumea din jurul Rusiei: 2017. Contururile unui viitor apropiat”, nu este exclus un nou razboi in Transnistria, determinat de o eventuala extindere spre Est a NATO.

Grupul de experti rusi, condus de politologul Serghei Karaganov, considera ca antagonismul Rusia - SUA se va acutiza dramatic din cauza integrarii in NATO a Ucrainei, Georgiei si eventual a Republicii Moldova, si din cauza implicarii mai active a SUA in procesul de solutionare a conflictului din Transnistria.

„Flux” precizeaza ca studiul a fost elaborat in cadrul proiectului „Conditiile externe de dezvoltare a Federatiei Ruse in perioada 2007-2017”, realizat de Consiliul pentru politica externa si de aparare, Universitatea de Stat de la Moscova, Scoala Superioara de Economie si Institutul Europa al Academiei de Stiinte a Rusiei.

Serghei Karaganov, directorul adjunct al Institutului Europa al Academiei de Stiinte a Rusiei, este singurul rus inclus in clasamentul celor 100 cei mai influenti intelectuali ai lumii, alcatuit de revista americana Foreign Policy.