Propunerea legislativa care permitea universitatilor sa decida varsta maxima si durata mandatului rectorilor a fost respinsa, marti, in unanimitate de catre Comisia de invatamant din Camera Deputatilor, informeaza NewsIn.

Comisia de invatamant a votat, de asemenea, impotriva propunerii de a infiinta postul de presedinte al universitatii, care ar fi urmat sa aiba atributii de coordonator de credite.

Deputatii din Comisa de Invatamant au hotarat ca durata mandatului rectorilor sa ramana de patru ani, acestia putand fi in continuare demisi de ministrul educatiei. O modificare adusa legii invatamantului prevede ca veniturile proprii ale facultatilor obtinute din taxe sau activitati de cercetare pot fi depuse in banci comerciale si nu doar la trezoreria statului cum era pana in prezent.

De asemenea, universitatile vor putea decide asupra continutului sau a infiintarii programelor de masterat sau doctorat, acestea fiind pana acum reglementate prin hotarare de Guvern.

Proiectul de lege a fost initiat de 48 de senatori si deputati si a fost contestat atat de Ministerul Educatiei cat si de studenti si sindicalisti.

Initiatorii proiectului de lege au propus ca fiecare universitate sa-si stabilesca singura limita de varsta si durata functiilor de conducere, ceea ce inseamna ca o persoana ar putea ocupa functia de rector pentru intreaga viata, daca asa decide universitatea.

Initiativa legislativa a propus usurarea conditiilor pentru obtinerea postului de conferentiar universitar si infiintarea postului de presedinte al universitatii care, printre altele, ar avea dreptul de a semna facturi si de a fi coordonator de credite.