Consulul Romaniei la Roma, Cosmin Dumitrescu, a anuntat ca personalul oficiului consular va fi suplimentat cu sapte angajati pentru a face fata solicitarilor cetatenilor romani, informeaza Realitatea Tv.

Potrivit declaratiilor lui Dumitrescu, completarea personalului se va produce si la consulatele din Milano si Torino. Consulul de la Roma a afirmat, de asemenea, ca niciun roman cu decret de expulzare nu a cerut ajutorul autoritatilor romane din Italia, solicitarile primite fiind legate in special de acte de deces si graviditate.

Declaratia diplomatului roman a fost facuta dupa acuzatiile formulate in timpul unei emisiuni de la postul de televiziune ca programul de lucru al consulatului este prea scurt, de numai trei ore pe zi, cinci zile pe saptamana.

La randul sau, MAE a anuntat marti ca programul de lucru cu publicul afisat la consulatele romanesti reprezinta "orarul de primire a publicului in incinta oficiului consular", dar ca personalul consular isi continua activitatea, muncind adesea mai mult de opt ore.

"La misiunile la care primirea publicului se face pe baza de programare, pe langa persoanele programate, sunt primite si solutionate cazurile de urgenta (imbolnaviri grave, decese, arestari)", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Personalul consular nu isi incheie programul de lucru pana nu proceseaza toate cererile de servicii consulare primite in ziua respectiva, precum si numeroasele solicitari primite de la autoritatile locale, precizeaza MAE, adaugand ca functionarii consulari lucreaza cu mult peste cele 8 ore de lucru legale, inclusiv in zilele de sabaori.

Ministerul de Externe confirma ca s-a decis suplimentarea numarului de angajati la cele trei consulate din Italia si a anuntat infiintarea unor noi misiuni consulare.