Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati a denuntat, marti, printr-un comunicat de presa, „climatul de intoleranta” si „xenofobia” ce se fac simtite in Italia la adresa comunitatii romanesti, informeaza AFP. Aprecierile forului international prefateaza vizita pe care la Roma premierul roman Calin Popescu Tariceanu.

Acesta a declarat intr-un interviu acordat agentiei italiene ANSA ca obiectivul vizitei sale este sa gaseasca o solutie comuna pentru „limitarea infractiunilor” comise de romani in Italia, pe de o parte, si sa-i protejeze pe acestia contra actelor xenofobe.

Potrivit Comisariatului ONU pentru Refugiati, „represaliile contra unui grup de romani scot in evidenta o stare de tensiune la adresa strainilor, alimentata, printre altele, de anii de raspunsuri demagogice din partea mediilor politice, la chestiunile legate de imigratie”.

Potrivit AFP, acest for denunta, implicit, guvernarea Silvio Berlusconi, cand unul dintre principalii aliati ai acestuia, Liga Nordului, a folosit lupta contra imigratiei drept principal instrument politic.

Pe de alta parte, in interviul acordat marti agentiei ANSA premierul roman se declara multumit de pozitia actualului guvern italian si spune ca merge in Italia in calitate de „partener” al omologului sau Romano Prodi..

Prioritatile lui Tariceanu in Italia:

Seful guvernului roman are programate intalniri cu premierul italian Romano Prodi, cu primarul Romei, Walter Veltroni, cu alti oficiali italieni, intalniri in cadrul carora urmeaza:

• Sa ceara autoritatilor italiene sa elaboreze un program social de integrare a imigrantilor romani fara locuri de munca

• Sa stabileasca in parteneriat cu autoritatile italiene masuri de urgenta pentru protejarea romanilor din Italia contra actelor xenofobe

• Sa stabileasca masuri comune de prevenire si combatere a actelor criminale comise de romani

• Sa lamureasca, potrivit legislatiei europene, drepturile cetatenilor romani pe cale sa fie expulzati din Italia

Ce zice ministrul italian de Interne, citat marti de AFP:

• Expulzarile din ultimele zile au vizat „un numar limitat de persoane si nu a fost infaptuita vreo expulzare in masa”

• Incepand de miercurea trecuta au fost expulzati „cateva zeci” de romani

• Acestia sunt „indivizi pentru care prefectii au informatii privind caracterul lor periculos”

• „Exista un climat de cooperare cu Romania” in acest domeniu