Presedintele Traian Basescu afirma, intr-un interviu publicat miercuri pe prima pagina a cotidianului italian Il Messaggero, ca Romania si Italia sunt doua tari surori care au responsabilitati comune in privinta imigrantilor.

Seful statului spune ca Italia a intarziat ani de zile in combaterea fenomenului infractional in randul imigrantilor. „Cele doua Guverne ale noastre au actionat cu prea multa intarziere si numai cand au simtit presiunea ziarelor si a opiniei publice. Trebuia s-o fi facut mult mai inainte, imediat ce s-a banuit ce se putea intampla”, a declarat seful statului.

Presedintele adauga ca autoritatile romane au explicat italienilor ca tara noastra a rezolvat problema romilor si a afirmat ca primarul Romei, Walter Veltroni, a fost „incorect” prin declaratiile facute la adresa comunitatii dupa ce seful statului ii explicase punctul de vedere al Romaniei in aceasta problema.

Incluziunea romilor este „o problema europeana si doar considerand-o ca atare te poti gandi la rezolvarea ei” a afirmat Basescu, mentionand printre variantele de rezolvare ridicarea standardelor de viata ale comunitatii.

Traian Basescu a declarat ca „99% dintre romani sunt persoane harnice” de aceea „ atat eu cat si concetatenii mei am ramas uimiti pentru anumite manifestari xenofobe” din Italia. Seful statului s-a declarat insa convins ca „cu calm si moderatie, in numele secolelor de relatii optime, totul se poate rezolva”.

Basescu a dat asigurari ca „va veghea pentru ca drepturile lor de cetateni europeni sa fie aparate”, condamnand atat infractiunile „de neiertat” cat si abuzurile „injositoare si inacceptabile”.

Cat priveste viitorul relatiilor romano-italiene, presedintele Basescu a declarat ca nu vede niciun risc „inclusiv pentru faptul ca nu va gasi niciodata un roman care sa vorbeasca despre Italia si despre italieni cu sentimente rauvoitoare”.

„De fiecare data cand vin la Roma si trec pe langa coloana imparatului al carui nume il port, ma gandesc la radacinile comune deosebit de profunde a doua tari prietene: Romania si Italia”, a incheiat Traian Basescu.