Laptopul de o suta de dolari a intrat in productia de masa, la cinci ani dupa ce ideea a fost lansata de fundatia One Laptop per Child (OLPC). Micul calculator este fabricat in China, nu are hard drive si nici alte componente „in miscare” precum CD-ROM-ul, iar ecranul nu se bucura de prea multi inch.

Consuma insa foarte putin, este usor de intretinut si poate fi utilizat si in medii mai putin prietenoase, informeaza BBC World Service. Ecranul a fost special proiectat incat sa nu reflecte lumina soarelui, astfel incat laptopul poate fi folosit si in exterior. De asemenea, dispozitivul poate fi alimentat inclusiv de la panouri solare.

Laptopul, denumit „XO”, este destinat in special tarilor in curs de dezvoltare, pentru ca copii din aceste state sa beneficieze de tehnologia IT.

Computerul a fost initial botezat "laptopul de 100 de dolari", in speranta ca el va costa, la punerea in vanzare, aceasta suma. Pretul este insa in jur de 199 de dolari.

Asociatia non-profit „One Laptop per Child” a anuntat ca a primit inca de luna trecuta prima comanda de 100,000 de astfel de mici calculatoare, de la guvernul din Uruguay.

OLPC a fost fondata de Nicholas Negroponte un pionier in domeniul proiectarii asistate de calculator. Negroponte este de asemenea autor al best-sellerului, Being Digital, care a fost tradus in mai mult de 40 de limbi.